Indrømmet.
Det er LÆNGE siden jeg har leget med lakridsmad. Og endnu længere siden jeg har leget med støvet af det. Igår gjorde jeg begge dele. I køleskabet fandt jeg noget stop-spild-af-mad fennikel, der skulle bruges for ikke at gå helt i død.
Men så kom jeg til at tænke på den gode Johans lanceringsfest for nogle år siden, hvor jeg smagte fennikelsalat til svinemørbrad og så kan I ellers tro jeg hurtigt planerne om. Med i den menu var – så vidt jeg havde erindringer derom – tomatsalat.
Fedt! Tænkte jeg og snuppede indkøbsposen – så bliver det da bare fennikelsalat med tomatsalat og lakridspulver – det må kunne give lidt krudt til et svin.
Da jeg ikke havde noget svin, var jeg dog nødt til at proviantere, så ned i den lokale brugs vandrede jeg, hvor jeg stak snotten ned i køledisken.
Frem gravede jeg: En flæskesteg.
Og med sprøde flæskesvær ville den være perfekt til fennikelsalaten tænkte jeg muntert og stak den ned i kurven til tomaterne og hvedeknopperne.
- Smæk stegen op på bordet og kig lidt på den. Fortæl den, at den er en fin gris og klap den lidt med den flade side af din hånd. Med en skarp kniv ridser du nu sværrene (staveplade?) efter så alle sammen er helt skåret igennem ned til fedtlaget.
- Derefter hælder du salt på sværrene. Meget salt. Næsten usundt meget. Gnid det godt ned mellem sprækkerne i fedtet og sværrene, så saltsmagen også kommer ned i kødet.
- Hvis der skal god smag i kødet, sætter du en god håndfuld laurbærblade ned mellem de ridsede svær og nogle putter også nelliker derned (især til jul). Andre putter hvidløg og nogen putter appelsinskræl. Det er op til dig.
- Fyr op på 250 grader i ovnen og sæt stegen ind i en bradepande med rist, når den er klar. Giv den for fuldt drøn i 15 minutter på 250 grader, og tag derefter bradepanden ud, mens du skruer ned til 190 grader (alm. ovn).
- Fyld vand i bunden af bradepanden, ca. halvt op.
- Sæt stegen ind og giv den en passende mængde tid – 1 time til 1 kg steg er et godt udgangspunkt.
- Når stegen er færdig, tager du den ud og sætter ovnen på grill. Hæld stegen over på et spækkebrædt og hæld stegevandet i bunden ned i en gryde. (Dette er normalt brugt til sovs)
- For at få et jævnt resultat, skal flæskestegen ligge nogenlunde jævnt og lige. Derfor kan du på det mest ujævne sted (der hvor den hælder mest), lægge en klump sølvpapir under for at stabilisere og udjævne ulige vinkler.
- Nu sætter du svinet på stegeristen igen og med en sovseske/pipette/whatever works, sovser du nu sværrene rigtig godt ind i vand/fedt-blandingen fra bunden. De må ikke blive bløde, men de skal have nok fedt på.
- Inde i ovnen under grillen begynder sværrene langsomt at “poppe”. Undervejs kan du med fordel overhælde den med mere fedt/vand-blanding, det er nemlig fedtet der får den til at poppe.
Fennikelsalat med tomat, æbler, lakridspulver og kirsebæreddike |