Thursday, October 10, 2024

Jul, Mælkefri dessert

Vegansk ris a la mande (mælke- og glutenfri) – PRO versionen!

Det er snart 20 år siden jeg første gang skulle producere en fuldfed vegansk ris a la mande. Det var ikke nogen nem opgave, kan jegafsløre. Mest af alt fordi jeg stadig troede, at man skulle/kunne bruge plantemælk i en 1:1 erstatning for komælk til formålet.

Alligevel var det først sidste år, at jeg sådan RIGTIGT nailede konceptet ris a la mande, og fik den til at blive som min barndoms hjemmelavede.

Hemmeligheden bag?
Jo, det skal jeg fortælle dig…

Vegansk ris a la mande, som vor mor lavede den (i 2022)

Hemmeligheden bag min barndoms-spise i mælkefri, vegetarisk udgave er… *drum roll*

KOKOSMÆLK!!!!

Helst den gode og almindeligt fede af slagsen. Den kan sikkert også fungere med en light-udgave af kokosmælk til de fedtforskrækkede. Men jeg er gået all in og har brugt den fuldfede version – ikke kun i år – men også sidste år. Jeg skulle jo lige have testet det fuldt af mere end en gang før jeg kunne claime vegetarisk fame og berømmelse for opskrift på vor mors ris a la showtime…
Hvordan gør du så?
Nu skal bare høre…

Opskriften: Vegansk ris la mande…

Opskrift til 2-4 personer

Dag 1:

  • 3 dåser kokosmælk af den almindelige slags (1,2 liter)
  • 3 dl grødris
  • 3 dl vand
  • 1-2 vaniljestænger + korn (gerne af den fuldfede slags)
  • 2 tsk salt (tilsæt mere efter smag og behov)
  • 30 minutters tid af dit liv

Dag 2

  • 1 brik piskbar sojafløde fra Alpro
  • 2,5 dl sukker
  • 300g smuttede mandler (eller mere/mindre, afhængig af hvor mandelgal du er!)
  • Et skvæt vaniljesukker

Dag 1: Kog risengrød på kokosmælk

Et af de gode hacks til at få en god grød er, at koge vand i og ris sammen først, mens der piskes på fuld smadder: Sæt vandet til at koge i gryden, og når det koger, hælder du ris. Rør kraftigt indtil vand og ris er gået i forbindelse med hinanden og det mest af alt minder lidt om tapetklister… Så er risenes skaller nemlig åbne til at modtage (kokos)mælk. Det KAN næsten ikke gå galt med denne metode.
Når mælken er kommet i, skruer du ned til 2/3 varme og lader det varme roligt op under opsyn.

Imens du venter, tømmer du to vaniljestænger for korn, og smider dem + stængerne ned til mælken.
Rør ganske forsigtigt rundt med piskeris, og lad det varme stille og roligt op, til der begynder at komme små bobler ovenpå mælken. Rør rundt, og hold varmen på middel, mens du jævnligt rører i møget.

Det gode ved at bruge kokosmælk til en vegansk ris a la mande er, at det ikke helt så nemt koger på, hvilket er en ekstra fordel, når man som mig har tendens til at være distræt 😉
Når det i gryden minder om risengrød, snupper du lige saltkarret og smider 1-2 tsk salt ned under omrøring. Det tykner grøden og giver smag og karakter til din ris a la mande.

Når grøden er kogt, sætter du den på komfuret og køler af. Lad vaniljestængerne blive i gryden og stil den koldt til dagen efter.

Dag 2: Ris a la mande

Så er det tid til at smutte mandler og færdiggøre det, som sikrer dig en evig topplacering på den veganske pointtavle.

For nu skal du have fat i sådan en fætter her:

… Men først skal du smutte mandlerne hakke dem groft. Det kan anbefales at benytte en brødsav, afhængig af hvor meget hopla dine mandler er i, og hvor hardcore du er med din køkkenkniv.

Stik poterne i din kolde grød (den vil på dette tidspunkt minde ret meget om en stiv kødfars) og ælt mandlerne ind i grøden med dine hænder, mens du samtidig fjerner vaniljestængerne.
Det kan anbefales at bruge latexhandsker eller nitrilhandsker til formålet. En røremaskine med fars-piskeris kan også benyttes.

The Bliss Point: Den vigtigste del af ris a la mande

Sukker-salt balancen – det såkaldte Bliss Point – er en vigtig del af en kulinarisk succes, og bruges i fødevaresektoren til at beskrive den optimale smagsbalance til at skabe en craving for “mere”:

The bliss point is the amount of an ingredient such as salt, sugar or fat which optimizes deliciousness (in the formulation of food products)

Kilde: Wikipedia

Du vil automatisk vide, om du har nået The Bliss Point i grød/mandel-massen: Du får helt naturligt lyst til at smage på den igen!

Nu skal fløden piskes og forsigtigt vendes i resten:

Vend det sojabaserede flødeskum forsigtigt ind i massen med store, cirkulære bevægelser og af flere omgange med en dejskraber. Hellere for lidt end for meget ad gangen! Gør det indtil du er tilfreds med konsistensen og smagen… Nogen gange sker der det, at massen undervejs i dagens løb, suger mere til sig af flødeskum. Så gem eventuelle rester til senere, hvis du skulle få brug for at tilsætte flødeskum før serveringen.

Når den ligner noget du er tilfreds med, sætter du massen på køl igen indtil den skal bruges.

Her på matriklen er det opnået, når massen ligner noget a la det her:

Og så er der egentlig bare tibage at sige glædelig jul og tillykke med din veganske ris a la mande, endda en 100% mælkefri og glutenfri af slagsen!

(Vegansk ris a la mande. Og brug nu for helvede noget ordentlig kirsebærsauce, ikke?!)

2 thoughts on “Vegansk ris a la mande (mælke- og glutenfri) – PRO versionen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.