Tuesday, May 21, 2024

Højtider

Godt nyt hår!

Jamen dog, så blev det nytårsaften.
I år skulle vi faktisk bare være kæresten og jeg, og det gik også fint… selvom det var en noget spøjs fornemmelse, da nytåret i mit hoved altid plejer at være noget med en masse mennesker og masser af gøgl, musik og spas. Vi havde dog spas på vores egen måde, ikke mindst fordi vi pludselig opdagede, at de serpentiner vi troede lå i skuffen, faktisk var blevet kylet ud… Ups. Nå, hvad gør man så? Man bruger selvfølgelig bare nogle fine, multifarvede hobbyfjer istedet. Men LIDT mærkeligt var det nu. For mig hører nytår og serpentiner sammen som peanutbutter og jam, eller som Homer & Marge. Man kan ikke have den ene uden den anden. Det kunne man så godt, fandt jeg ud af…

Dette bliver et langt indlæg, med masser af billeder så – læn dig godt tilbage og vær klar til at glo på lidt forskelligt mad – både in progress og færdigt 🙂

Forretten var en fancy sag af 3 forskellige ting – jeg har ikke brugt særlig lang tid på at finde på, men jeg brugt en del tid på at lave/forberede det hele. Det var fx første gang nogen sinde at jeg har lavet dybstegte rejer, og jeg må jo indrømme, at jeg blev væsentligt inspireret af Brdr. Prices nytårskur på DR1 nogle dage forinden.

Nå, og så til det sjove…

NYTÅR 2010
Menu
Forret
Laksedeller med chili og hakket dild –
hertil tartarsauce
Torskesalat med rødløg, hakket dild, citronsaft, salat og peber
Dybstegte rejer med sur-sød sauce

Laksedellerne er lavet af to stykker frisk laks, hakket i småstykker og tilsat dild, chili, 1 æg, lidt mel, salt og peber samt lidt citronskal. De blev ret gode med James Prices opskrift på tartarsauce som kan findes her.

Laksefars anno 2010

Torskesalaten blev lavet af 2 torskeloins, kogt i lidt vand med peber, 2 laubærblade og estragon. Herefter tilsætter man mayo (jeg brugte Miracle Whip), citronsaft og et halvt finthakket, lille rødløg. Klip dild efter behov, tilsæt salt og peber og viola!

  
Torskesalat 2010
De dybstegte rejer blev optøet og hertil laves der en beignet-dej, som man dypper de små krapyler i, før de – med forsigtighed!!! – smides ned i en rygende varm majsolie (brug en tykbundet gryde). De skal stege indtil de er gyldentbrune, og et godt råd er: HUSK et stort forklæde + en velvoksen emhætte – ellers STINKER dit køkken bagefter! De lægges på et stykke fedtsugende papir (køkkenrulle) efterfølgende.
Forret 2010 in progress
Mellemret
Mynte-citrongranite
Mynte-citrongraniteen er i virkeligheden bare sukkervand med smag, der har fået en tur i fryseren. Jeg lavede den således:
1,5 dl sukker
6 dl vand
Saften af ½-1 en øko-citron
Skallen af samme øko-citron, revet
En håndfuld friske mynteblade
Man opvarmer sukker og vand til det smelter (brug en gryde).
Mens det køler af, hakker man mynten, river citronskallen og presser saften.
Således:
Herefter hælder du blandingen i en flad beholder, som stilles i fryseren og skal have minimum 3 timer i 18 graders frost – eller væsentligt længere hvis din fryser er varmere… (Som min fx). Derfor er mit tip, at du laver denne lækre mundfrisker en dag eller to før. Det er jo bare sodavandsis i avanceret form, så der er ikke nogen udløbsdato som sådan….

Hovedret
Oksemørbrad på et leje af grillede grøntsager
Hjemmestegte pommes frites
Hertil svampe a la creme og bernaise-sauce
Voila:

Jeg tænkte, at når nu jeg alligevel havde brugt olie til at dybstege rejer, så kunne man da lige så godt bruge det til at lave rigtige hjemmelavede pommes frites også! Og som sagt så gjort – altimens jeg havde et øje på grøntsagerne, der bested af fordampede asparges, rød peber og forårsløg, mens champignonerne kom på en pande for sig (hvem sagde særbehandling?!)

Lad mig bare sige, at publikummet var ganske… tilfredse. Det blev ihvertfald bemærket, at det var den mest fancy nytårsmiddag kæresten havde fået nogen sinde. Så alt i alt kunne vi lige slutte af med en omgang is fra Paradis – de havde nemlig åbent 2 dage op til nytår i år 😀

Tilbage er der vist kun at sige:
GODT NYTÅR ALLE SAMMEN!
Tak fordi I læste med – jeg vender frygteligt tilbage i det kommende år…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.