Tuesday, May 21, 2024

Mælkefri dessert

Vegansk kaffemousse (gluten- og mælkefri)

Lad mig præsentere: Kaffemousse.
En dessert som er øko-venlig, grøntspiser-approved og politisk korrekt (næsten ihvertfald). Men, som sædvanlig tager jeg glæderne en smule på forskud.

Kaffemouse: jysk import

Jeg siger det lige… Jeg har altså vundet i svigerfamilie. Eller måske nærmere svigerfar. Han er ikke kun glad for at lave mad – han har et gen, der nærmer sig en blodhunds, når det gælder om at opsnuse italienske vine, der både smager himmelsk og ikke giver tømmermænd. Sammen med min svigermors killerskills, når det kommer til syltetøj, is og kager, er det et match made in heaven for smagsløgene, når vi besøger den Koldingensiske kæreste-by 😉

Denne duo fremtryllede en lørdag aften i det hedengangne 2020 en dessert, som hr. HomeMade (med slet skjulte stjerner i øjnene) forklarede mig blev kaldt “kaffemousse”. Denne ikoniske dessert skulle indtages med lige dele andagt og højtidelighed, gerne efterfulgt af et “Ja, det er jo ikk’ så ringe endda. (Vi er jo trods alt på jysk jord.)

Kaffemoussen er ikke en traditionel mousse-opskrift. Til gengæld kan den laves af en venstrehåndet vinkekrabbe med tennisalbue halvt i søvne – måske på nær det tidspunkt, hvor man skal tilføje eddike til æggene. (What?! Eddike i æggene?! Jeps. Stay with me here…)

Kaffemousse: How to DIY

Man starter med sådan et kit her:

nescafe vegansk flødeskum, æggehvider og vegansk vaniljeis
Hele det mælkefri kit – klar, parat kaffemousse!

Hvis du skal gøre det helt pro, så snup en almindelig nescafé instantkaffe. Espresso-udgaven blev købt i forbindelse med produktion af Appelsignes havregrynskugler og syren i kaffepulveret træder desværre lidt for meget frem i kaffemoussen.
Når det så er sagt, skal du lige huske lidt eddike.
Resten af opskriften kommer her:

Kaffemousse til 4 prs.
eller 2 – afhængige af, hvor dessertpressede I er
(Jeg får sådan en trykken for brystet, hvis ikke denne dessert bliver tryllet frem med jævne mellemrum herhjemme)

2 dl. Alpro vegansk fløde til flødeskum (eller alm./laktosefri)
1 bæger pasteruiserede æggehvider (eller 2 alm. æggehvide)
1/2 skruelåg husholdningseddike
2 spsk instantkaffe
2 spsk. sukker/flormelis
Hakket mørk chokolade
(Vegansk) vaniljeis

Tag isen op af fryseren så den kan nå at blive blød.
Hak chokoladen groft.

Tag derefter fat på marengsmassen:
Her brugte jeg opskriften, der stod på pakken, men ellers kan du bruge fremgangsmåden, fra jeg skulle producere 250 lakridsmarengs til Johan Bülow. Når du pisker æggehviden, skal du op på turbo-omdrejninger, så massen bliver godt stiv og kan stå selv (…). Derefter hælder du en lille bitte sjat eddike i. Tilsæt samtidig kaffepulver og sukker og pisk igen. Jeg lover dig, at du ikke har set stive æggehvider før du har lavet marengs!

marengsmasse med instant kaffe

Fra æggehvider til flødeskummet: Pisk fløden godt stiv. Før du pisker kan du med fordel tilsætte en tsk. vaniljesukker, men det gør jeg pr. definition, når det er den sojabaserede variant, fordi den ikke er specielt sød fra producentens side.

vegansk flødeskum

Når de to ting er pisket, vender du forsigtigt flødeskummet i marengsmassen. Du kan også gøre det omvendt, afhængig af, hvor meget flødeskum du gider have i din dessert.

flødeskum og marengsmasse til kaffemousse

Nu finder du to pæne dessertglas. Gerne nogle, der er lidt brede i det (medmindre du foretrækker at grave efter isen i bunden, som jeg gjorde i versionen på billedet… Do not recommend.)
Op med vaniljeisen i glasset. Fordel derefter ægge-flødeskumsmassen ovenpå. Tilsæt en rundhåndet portion hakket chokolade over hele gøjemøget og server med påååårtvin og en ske.

vegansk kaffemousse serveret i glas
Vaniljeis, mousse-masse og chokolade. Me like!!!
kaffemousse i glas med hakket chokolade

Næste skridt: Læn dig tilbage og sig ahhh… eller åhhh (hvis du har forædt dig, din kaffegris!)

Det næste der sker er, at du løbende vil få forespørgsler på at lave denne dessert fra enten din bedre halvdel, dine børn eller din (sviger)mor. Den er intet mindre end fabuløs. Min svigerfar kan ihvertfald berette om mere end ét tilfælde af kaffemousse, når der har været sjællændere på besøg ….

Kaffemousse til alle typer allergikere

Det smarte ved det her setup er, at man både kan bruge fx koffeinfri kaffepulver, almindelig vaniljeis og præcis den chokoladevariant man har det fedest med at smide på som pynt – I bestemmer, og så er der stadig taget højde for, at de(n) allergiske af jer i selskabet.

Denne dessert kan også laves med fx kakao, lakrids og hindbær eller andre frække sager – kun fantasien sætter grænser (og appetitten….)

Det eneste jeg vil fraråde er at gemme desserten til lige før du skal i seng, medmindre dine blodårer er coated med indtørret koffein og du kan sove, uanset hvor mange kopper kaffe du indtager.
…Alle os andre dødelige bør nok overveje den koffeinfri variant hvis det er en sen dessert 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.