Tuesday, March 19, 2024

Garn, Strik

Garnfarvning i gryde (DIY) – en newbies bekendelser

Garnfarvning er blevet min nye hobby i 2020. Og det er nemmere end man tror (som vi skal se længere nede). Indtil da, kan du læse med her…
Jeg har altid haft en større fetish for dem, der kunne det der garnfarvning-sjit. Cue: Kig efter strømmen af savl, som kommer ovre fra hjørnet af garnbutikken. Det er mig, der har svært ved at beherske mundvandet…  Nogen gange var det tone-i-tone farver, der havde min fancy, og andre gange var det de VILDE regnbuer med alverdens farveskift, pletter og crazy farvemix, der var the trade of the day:

3 Hedgehog Fibres sock yarn i farven "Sage"
Hedgehog er en af de mærker, der ved, hvordan man får kvinder i 30’erne og 40’erne til at tabe mundværket. #Yarnporn

Det ændrer dog ikke rigtigt på, at jeg lige siden mit strikkeeventyr for alvor begyndte i 2015 har været bidt af en gal farveblyant – både på papir-, såvel på garnsiden. Det kan flere posts herinde bekræfte:

Hæklet poncho i skifte-farve garn (åbner i nyt vindue)

Strikket poncho i håndfarvet garn (åbner i nyt vindue)

…Så det kunne jo ikke overraske nogen, at jeg en dag satte mig ned og støvsugede YouTube tynd for, hvordan indidyers laver håndfarvet garn derhjemme. Det er i øvrigt en perfekt COVID-19 aktivitet – og det tager tankerne fra andre ting…

Og da jeg først forstod, at garnfarvning af garn var ligesom No Limit Texas Hold’ Em poker*, gik der ikke lang tid før jeg daffede en tur i IKEA og købte gryder og redskaber og bestilte garn + farver online.

…Og så er det jo skidepraktisk, for man kan give sit garn PRÆCIS den farve og det udtryk man selv ønsker. Altså, det håndfarvede garn, mener jeg. – Nej, IKKE dit hår for fanden! Der er STADIG grænser for, hvad du vil ses med offentligt i 2020…. ikke at jeg siger, at du ikke kan farve dit garn- hår – garn… whatever! grønlyseblåtrød med neongule pletter, hvis det er det du lyster, men vil du virkelig påstå din lyserøde cardigan går godt til den blanding?!

How to: Garnfarvning i gryde – 10 tips

  1. Til at starte med fandt jeg en blog, der sagde at man sagtens kunne bruge frugtfarve til projektet. Og det er ihvertfald nemt at få sine små, fede fingre i, yes?
    Så ned i Brugsen med mig og tømme hylden for rød frugtfarve. Den første portion skulle jo selvfølgelig være lyserød, ikke?! Nok er jeg en nørd, men jeg er stadig en tøs…
  2. Grydde-grydde gra.
    Du skal bruge en gryde på MINIMUM 5 liter. Og den må IKKE bruges til madlavning bagefter. Das ist verboten!
    IKEA eller isenkræmmeren er leveringsdygtige her. Tag også gerne en grydeske med, især en hvid, så du kan se farven på vandet, før du smider dit dyrt indkøbte uldgarn i.
  3. Syrefarve eller frugtfarve. De første fås i dit lokale supermarked, det andet på nettet, bl.a. hos Englegarn
  4. Hvid eddike fra supermarkedet og en spand/skål du vil donere til formålet, når du skal lægge garnet i blød eller op ad gryden
  5. Aflagte syltetøjsglas til at blande farvepulveret i, hvis du går med syrefarver.
  6. Gummihandsker! Dine fingre bliver SÅ indfedtede i farve… og det går ikke af med sæbe. Just saying… #TalkToTheHand
  7. Ledningsstrips – forfærdelig gode til at holde styr på garnet, når det skal op og ned af gryden
  8. Du kan også bruge plastik-service til at blande farver, hvis du føler for den slags
  9. GARN, selvfølgelig!!! I fed, og gerne ufarvet, selvom du i teorien kan “overrule” en eksisterende garnfarve, hvis din farve er mørkere end den du har
  10. En god forklaring til kæresten, når hele køkkenbordet er smurt ind i farve, der ikke sådan lige går af… Aviser eller voksdug vil være at foretrække dog. Og husk for syv sytten et forklæde til dig selv. SÅ HAR JEG SAGT DET…

Og nu til det sjove… garnfarvning i gryde!

Naturligvis var jeg spændt til bristepunktet. Det er ikke hver dag man lige finder en ny hobby, og jeg var praktisk talt småbegejstret på den store klinge.
Jeg besluttede at gøre det helt simpelt og smide noget farve i vandet, så jeg fik et lyserødt resultat. Derefter kunne man altid lege med de voksnes farver, yes?
Jeg satte garnet i blød i 20 mins med lidt eddike, og tilsatte eddike til det småkogende vand, og derefter frugtfarve:

Håndfarvet merino uldgarn med frugtfarve
Merino i gryden, baby!
Det var nok temmelig optimistisk at forestille sig man kunne give det pletter und alles – men ikke desto mindre prøvede jeg lidt alligevel. Det gik så godt at jeg i næste batch lavede en farveblanding af turkis farvepulver og vand, og igen forsøgte at drysse farvepulver ned på garnet, da grundfarvningen var på plads…
Blåt håndfarvet garn i gryde
Håndfarvet merino uldgarn… Er det noget smukkere syn, når de er nede i din gryde?!
Og stolt bliver man jo… næsten som en lille mor, da mine yarn babies var færdige med at tørre i solen. Hr. HomeMade var også behørigt fuld af imponade over mine garnfarvnings-skills!
Håndfarvet merino uldgarn i blå og lyserød
Lyserødt håndfarvet merino uldgarn
Så selvfølgelig fik jeg blod på tanden og skulle lege med farver og pulver igen. Denne gang i den grøn-blå afdeling med de rigtige syrefarver til garnfarvning:
Håndfarvet merino uldgarn hænger til tørre
Speckles, baby!!!
Jeg var TEMMELIG spændt på, hvordan det ville falde ud, skal vi bare sige det sådan…….
3 håndfarvede fed uldgarn
Nr. 2 og 3 kalder jeg “Den grågrumsede, grønne Lepopo-flod” – seems fitting, yes?
De to til højre blev bedre end forventet… Og vil være helt fantastiske til sokke-strik (hvis bare garnet havde været LIDT blødere. Perusk højlandsuld er ikke ligefrem det blødeste til sarte fødder.)
Strikke sokker på håndfarvet uldgarn
Til alt held er jeg med tiden blevet bedre…. og det at blande farver er blev nemmere. Jeg er stadig igang med at lære hvordan jeg får garnet til at se ud på lige præcis DEN måde jeg godt lide det. Men jeg kommer hver gang lidt tættere på målet. Og så er det jo temmelig svært at få dem alle til at blive nogenlunde ens. Men jo mere jeg leger med farverne, desto mere lærer jeg.
3 fed håndfarvede merino uldgarn til tørre på en stol
3 x speckled/variegated håndfarvet merino garn minipops
Et voila! Håndfarvet garn for alle pengene. De her smuksakker minder mig om vandene rundt om Kreta og de græske øer. Jeg kunne godt finde på at kalde dem for “Aegean Seas”…
3 fed håndfarvet merino uldgarn i turkis
“Aegean Seas”
…Kan I huske billedet i starten? Det med det håndfarvede garn fra Hedgehog Fibres?
Dem kunne jeg ikke finde det rigtige mohair-garn til, og uanset hvor jeg ledte, var der ingen der sådan RIGTIGT matchede i farven. Sacre Bleu! Hvad gør en nøgen kvinde, der ikke har lært at spinde?
Hun venter et års tid, og….
NU ER JEG JO BEGYNDT PÅ AT HÅNDFARVE GARN I GRYDE!
Og I kender parolen… Skal man have lavet noget ordentligt, så skal man gøre det selv.
Så det gjorde jeg.
…Og resultatet var så helt igennem utrolig meget “Ja tak”, at jeg har svært ved at få de lange sataner, der kalder sig arme, ned igen. For hold nu kæ… det her er 50 gram fluffy awesomeness. Og jeg har lige bestilt mere. Der går for pokker 3 nøgler af det der pindsvine-garn til en sweater, ikke?

Men håndfarvning er simpelthen genialt, hvis du mangler en helt særlig eller speciel farve til den nye sweater, som du kan SE for dig, men ikke kan finde nogen steder. Hvis du har farverne – og er god til at blande – kan du bare lave den selv! Fandme smart altså…
3 Håndfarvede mohair garn fed i mintgrøn
LOOK AT ALL THAT FLUFFYNESS!!!
Close-up af håndfarvet mohairgarn i mintgrøn
Silky-shiny silkmohair *hearteyes-smiley*

Det bedste ved at farve garn selv?

At der er så mange gratis ressourcer ude på nettet, hvis man selv vil igang med at “male garn” .(se nederst i post for ressource-links).. Og jeg er kun lige begyndt! Jeg har malet i malebøger i snart 5 år, og nu har jeg en hobby, der kombinerer det at male med garn.

WHAT’S NOT TO LOVE?

Jeg SI’R DET BARE!

Håndfarvet uldgarn og mohair i grønnne nuancer

…Bliver du ferm til det, kan du også bruge dit garn som værtindegaver, som kan sørge for du optjener væsentlige point. Det bedste er selvfølgelig, hvis din modtager er strikker. … Ellers får du nok et par løftede øjenbryn og et spørgende udtryk fra modtageren :p

Ressourcer til håndfarvning af garn

Noter

*)Texas Hold ’em poker tager kun en time at lære – men et liv at mestre. Garnfarvning er noget i samme stil…. No limit refererer til grænserne for fantasi i mixing af farver :p

7 thoughts on “Garnfarvning i gryde (DIY) – en newbies bekendelser

    1. Hej Karina!

      Tak for at spørge. Normalt køber jeg mit garn hos http://www.englegarn.dk (“Garn til farvning”) – og så nogen gange finder jeg det forskellige steder, fx hos Garnudsalg. Du kan også prøve at google “Ufarvet garn til farvning” – der er en del forskellige resultater 🙂

  1. Kan man lave lyse farver eller pastel farver? Dvs ikke så kraftige farver. Og kan man farve silke garn? Er det samme proces i så fald?

    1. Hej Jeanette!

      Ja, det kan man. Man skal bare tage en smule mindre syrefarve. For ikke at sige meget lidt farve. Det er altid bedre at prøve sig frem med så lidt farve som muligt – man kan altid farve garnet mørkere, men det er svært at gøre omvendt 😉 Så jeg starter altid med minimal mængde farve – og så øges den lidt efter lidt, i takt med jeg farver garnet. Ad silkegarn vil jeg foreslå du bruger silkefarve til det, der er en række guides på nettet, når man søger under “Silkefarve” på Google. Jeg vil helt klart anbefale du googler igennem før du putter farve på silkegarn. Man kan bruge syrefarve – men også andre farver specifikt til silke kan anvendes. Var det svar nok til dit silkefarve-projekt? 🙂

    1. Glad for at du kan bruge mine tips, Lis! Ja, det er en skøn hobby – og meget afhængighedsskabende også. Alle de fine garner man kan lave, uden at købe det i dyre domme, og så selv kan påvirke resultatet. Det er lækkert! Og velbekomme 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.