Monday, May 20, 2024

GADGETS, Strik

ANMELDELSE: Stockholm fra Muud – dansk design til den kræsne strikker

I dag skal vi snakke om MUUD – et mærke, som strikkere og andet godtfolk i Danmark nok ikke kendte indtil for ganske nylig, da det pludselig dukkede op i vores garn-feed på Instagram.

“What is this fuqery?!?!” var min umiddelbare respons.
Indsæt selv smiley med hjerter i øjnene.

Og da Google aldrig er langt væk – og slet ikke på en smartphone – tog mig det ikke mange sekunder at komme til Muuds egen butik på nettet og klikke rundt med løs hånd, mens jeg måtte gøre mig umage for ikke at savle ned i tastaturet (i det mindste er telefonen IP68-certificeret, så den kan holde til lidt savl fra tid til anden…)

Og som sagt så gjort – MUUD røg direkte ind på ønskelisten i december til juleaften.
Men “desværre” kom kæresten til at købe ædelmetal med små, hårde stene i til mig istedet.
Det skal man ikke brokke sig over – den slags fejler ikk’ en ski’!

Men så måtte jeg jo selv igang, og i marts – da alle efterhånden var fanget indenfor, bliver gode dyr rådne, for når man både er på dagpenge og erhvervslivet kører med trukket håndbremse på motorvejen, og samfundet er gået lidt i dvale, så må man selvfølgelig dyrke sine hobbies.
And so I did…

Strikkeetui i sort læder fra Muud
Ydersiden af MUUD “Stockholm” strikkeetui

Lise Højer er navnet bag designet, og jeg må indrømme, at MUUDs lædervarer trækker det bedste og værste frem i mig. Man kan jo ikke stoppe sig selv, når man er blevet afhængig af det?!

MUUD – læder fra inderst til yderst

Når man først begynder at strikke, så er det lidt som at lære at tyde et nyt sprog.
Og man starter rimelig basic med to jumperpinde der stritter i hver sin retning, indtil man længere nede ad vejen finder ud af, hvad det der begreb “rundpinde” er, og hvorfor det faktisk er en virkelig god idé…

Senere – når man strikker sin første sweater finder man ud af, at man har brug for noget, der hedder strikkemarkører, når man skal udvide sweaterens omkreds, og så går der gerne sport i at finde de mindste/smarteste/nemmeste, som man kan se, uden at de river garnet med sig og alt muligt mellem himmel og jord. Hestepiger køber helst det bedste.
Strikkere kommer LIGE efter.

Nu har jeg haft et par uger til at flytte ind i det forvoksede penalhus “Stockholm” – der også kan fås i whiskyfarvet i øvrigt. Men var udsolgt, da jeg svingede dankortet. Til gengæld kan de mixes ud fra behov og ønsker. Og som de siger… Kvalitet kan mærkes og føles, men ikke gøres op i penge.
Det bette penalhus ser således ud, når man har puttet alle sine gadgets ind i det og åbner det (i øvrigt… Bare duften af læder trækker på mit smilebånd – hver gang.)

“Vi er samlet her idag for at tage afsked med plastiketuier og kortsigtede løsninger….”

På den ene side af etuiet har Lise Højer/Muud placeret 12 rum man kan nedstikke sine strikkepindespidser i – fra størrelse 3 mm og til nu den størrelse og pind du foretrækker skal være sidst. Selv har jeg mest metalpinde, men så har jeg også nogen i træ, og de får lov til at ligge med – indtil jeg har fundet en løsning på dilemmaet. En whiskyfarvet “Stockholm”-etui kunne jo være næste punkt på ønskesedlen, skulle man finde ud af at træpinde bedst gør sig i et større sæt… Vent spændt på en opfølgning!

Muud laver sakseetuier til “Storkesaksen” i 2 farver…. selvfølgelig. De ved, hvor ondt det gør at stikke sig på sin spidse saks (hvilket jeg kan bekræfte gør helt afsindigt nuller-naller!)

På den anden side har “Stockholm”-etuiet 3 lommer, hvor man kan opbevare fx strikke-wirer, målebånd, saks, snører (mere om det i upcoming blogpost) og diverse andre ting. Dog skal man huske at lægge fleksible ting i den midste lomme, da denne er med i “bøjningen”, når etuiet foldes sammen i tredjedele. Cue til bøjede plastikwirer fra KnitPro… Not cool, bro. Not cool.

I midten har man på den mest snedige og gennemtænkte vis lavet en lynlås, der åbner til etuiets indersider, så man lige så smart kan putte sin opskrift på papir ind under, og have alt samlet på ét sted. Smart hvis man skal ud og strikke sammen med nogen post-COVID19 eller tage det hele med udenfor, så man ikke skal springe efter noget man mangler hele tiden.

Det mest snedige ved MUUDs læderprodukter er, at man kan kombinere dem på kryds og tværs. Således købte jeg for et par dage siden den lille taske “Bergen”, som er en all-purpose lille pung til diverse smånips, fx maskemarkører, nåle, pindestoppere mv. Alt det der smådims, som man altid står og mangler til en sweater.

…Og se bare her – det lille “Bergen”-etui er lavet til at kunne puttes direkte ned i lommen på den ene  side i “Stockholm”-tasken. Mit lille UX-hjerte banker afsted, for der er tænkt over det og det er rædselsfuldt intelligent og smart lavet:
Èt voilá og lige til at hoppe begejstret op og ned af – for så er der pludselig ingen undskyldning for at maskemarkørerne eller nåle eller hvad pokker du nu regner med at skulle bruge – bliver væk eller glemt. Be still, my heart, det er voldsom glæde på den store klinge!

MUUD – fordele og ulemper ved ting i læder

Er læder en lille smule dyrt til formålet?
Det afhænger formentlig af dine præferencer og pengepung. MUUD “Stockholm” koster den nette sum af 600 lange bananer, og så kan det holde til uendelig tid. Der vil højst sandsynligt blive behov for at syninger skal repareres lang tid før læderet skal…
Jeg har i rigtig lang tid ønsket mig et bedre euti til alle mine strikketing og pindespidser, og jeg fandt det sammen med alle andre gadgets i læder, som MUUD producerer.

MUUD laver i øvrigt tilbehør til frisører, i form af sakse- og tilbehørsbæltetasker, så der er smart thinking og kræsne tool-kendere i dét firma. Cue til hjerter-i-øjnene-smileys igen!
Og som om det ikke er nok, er MUUD strikkegadgets ikke kun til strikkere. Hvad med en læderclutch i simpelt og lækkert design til fx dine nye over-ear hovedbøffer, en flot og ærkedansk toilettaske i læder eller et smukt og brugbart cirkel-etui til fx strikkepinde, kuglepenne eller pensler?

Der er et hav af tasker, punge, etuier til “håndværkere” og alle dem, der sætter pris på god kvalitet, som ikke behøver flå huden af din bankkonto… særlig meget.

Tænk over det, næste gang du skal ud og støvsuge markedet for nye gadgets i metal eller plastik. Læder er et naturprodukt, det er holdbart og bliver kun pænere med alderen. Og så er det samtidig klimavenligt.

Alt ved “Stockholm”-etuiet repræsenterer værdier jeg selv har brug for i min øvrige garderobe: Jeg er en sucker for langtidsholdbare materialer, som er uden for modens luner, og samtidig holder en varm, tæt og regnfri på kolde og varme dage. Læder er som skabt til det nordiske klima, hvor blæsten er en tro følgesvend. Derfor vil jeg prøve at skifte så meget ud jeg kan, når det eksisterende udstyr begynder at knage i hængslerne – jeg glæææder mig til at tage min hest med ud og strikke, når coronavirusen er overstået.

Links til MUUD-produkter i dette blogindlæg (ej reklame eller sponseret):

MUUD Stockholm strikkeetui (sort/whiskeyfarvet) – kr. 599,-
MUUD Bergen (Lille taske) – kr. 79,-
MUUD Espoo (saksseetui) – kr. 79,-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.