Tuesday, June 25, 2024

Morgenmad

Hjemmelavet granola – müsli i luksusudgave med tranebær, gojibær og pekannødder

Denne her luksusmüsli er så simpel og nem at lave, at jeg ikke forstår, hvorfor jeg bliver ved med at købe forretningernes trælse udgave af samme. Enten er det for tørt, for kedeligt, for klistret, for sukret, for fedt og listen kan fortsætte derudaf. Så i dag skulle der gøres noget – og resultatet er (ikke overraskende) to die for!

Forleden var jeg et smut i min yndlingspusher for eksotiske specialvarer – nemlig Bazar Vest – og fylde kurven med tørret frugt, nødder og specialkorn. Jeg gik nemlig allerede derude og fik tanker om at lave min egen müsli, da jeg så de havde gojibær i vej-selv udgave. De små, røde kræ har jeg absolut ingen erfaring med i tørret form, udover at de skulle være helt ustyrligt sunde og indeholde en masse sunde ting.

Og så var det jo nærliggende at gribe en pakke øko-gryn og gå lidt amok i deres nødde-frugt-bar…

Hjemmelavet granola/müsli er ufattelig nem. Du bestemmer fuldstændig selv, hvad du putter i, og der er ingen facitliste, udover at det helst skal indeholde en eller anden form for fibre….

Nødder, tørret frugt og kerner – I’m all in for that shit, så naturligvis var frugtprocenten i denne müsli høj, mens kerne-procenten nok var noget lavere. I min müsli er tørrede bananskiver også selskrevet, og havde jeg haft tid (og penge) havde jeg også skaffet nogle kakao-nibs. Men heldigvis for det, for denne her variant er særdeles gnaske-værdig i sig selv.

Men igen – det hele afhænger fuldstændig af dit eget ambitionsniveau. Og pengepung. Ahem. *host* (kom vist til at gå lidt amok derude i Bazar Hest…). NÅ, men anyway!

Til denne müsli/granola er der brugt:

400 gram 4-korns blanding (men du kan også bare bruge grove havregryn eller andre basisgryn)
2 dl. kokosflager
2,5 dl. knuste bananflager (brug klør fem)
1,5 dl. græskarkerner
5 dl. tørrede bær: tranebær, gojibær og rosiner i en skønsom blanding
5 dl. nødder: hele mandler, grofthakkede pekannødder, afskallede hasselnødder

2 dl. honning/flydende sødt. Jeg brugte så lidt mere…

Andre ideer til fyld kan være: solsikkekerner, kokosmel, boghvedegryn, puffet ris, tørrede abrikoser, cornflakes, puffet boghvede… eller hvad din lokale indkøbspusher nu lige kan fremskaffe på hylderne. Som sagt: Der er ingen facitliste, så gå efter din mavefornemmelse! (…)

Jeg lod mig inspirere af denne side, der havde lavet grunddejen for mig. Derfra freestylede jeg den videre – især hvad angår mængden af honning….

Tranebær
Tilsat en håndfuld gojibær
Kommes op i en skål med 400g. gryn
Tilsæt grofthakkede (grofthakkede blev der sagt!!!) pekannødder
…efterfulgt af grofthakkede hasselnødder (jeg havde en rest cashews – de kom også med)
Kom hele lor- øh, alle ingredienserne ned i en stor skål. Her har jeg tilføjet græskarkerner og kokosflager også.

Før blandingen kommer i ovnen, skal den væltes sammen med noget sødt og klistret. Jeg havde en rest ahornsirup stående, der bare hang og gloede i skabet, så den måtte på arbejde, ligesom den flydende honning. Du kan bruge hvilken som helst honning du lyster, bare den er flydende.

Tilsæt en GENERØS mængde … 

Og så skulle det ellers røres sammen før den indfedtede blanding fik lov til at komme på plade:

Det hele hældes i en dyb bradepande og sættes ind i varmen (180 grader-ish) i et kvarters tid til der lugter brunt – men helst ikke brændt. Det er ikke jul (endnu). Undervejs vendes blandingen forsigtigt ad flere omgange.

Derefter tager du det ristede guf ud og lader det køle lidt af, før de tørrede bær kommes i:

Vend forsigtigt de tørrede bær mv. i den afkølede müsli med en flad paletformet tingest…
De flotte røde gojibær giver et fint farvespil i alt det brune…
A dish full of goodies!

Til sidst dryssede jeg en lille smule salt, vanilje og kanelpulver ud over blandingen for at øge smagen endnu mere. Salt fordi… det kan åbne en rigtig god kop varm chokolade, så hvorfor ikke også müsli? Vanilje fordi det er godt og kanel for at give det et touch af varme. Du kan bruge lige hvad du vil – sågar lakrids!!! :p

Jeg tror du skal bruge MAX 1 time på at lave sådan en blanding her. Og så skulle der gerne være til et par dage. eller måske en måned, hvis du altså ikke har 4 munde at mætte eller går og guffer af det om natten…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.