Tuesday, May 21, 2024

Oplevelser

Byen hvor æblerne gror: Ebeltoft

Jaaah, i denne tid er det sgu gået hen og blevet æwle-sæson. Mor her har naturligvis allerede kogt æblegrød, lavet æblekage til alle sangfuglene i aftenskolen og forsøgt sig ud i æwleflæsk (but ofc!). Nu skal vi til gengæld en tur nordpå, til byen hvor det hele startede. Nemlig Æbletoft.

Idag er byen kendt som Ebeltoft – men det var vist noget med turistkontoret… de kunne lissom ikke rigtigt “sælge” ideen om de forbløffende danske æbler til udlandet, så i stedet var der en opfindsom nordmand, der foreslog at kalde den for “Ebeltoft”. Fordi… på norsk hedder det “Evelyn” og ikke “Ævelyn” og “Ebba” i stedet for “Æbba” – you do the math. I det mindste fik vi lov til at beholde “Æsops fabler” som den er.
Men – et sidespring, eller sidegren, om man vil – Æbeltoft blev til Ebeltoft og så kunne det internationale samfund igen være med, når nu “rødgrød med fløde” var lidt for stor en mundfuld.

I sommer skulle det være – kæresten og jeg drog med bus forbi både Molskroen, hvor der vist er nogle ret stive kokkehuer, der gemmer sig har jeg hørt – og senere fødebyen langt oppe nordpå. Målet for destinationen var Æblernes By, men da sæsonen ikke var startet endnu, var vi nødsaget til at kigge på andre varer – fx:

Ebeltoft er fuld af kunstnere – også udi madens univers tilsyneladende :p
SHINIES!!!! Markedet på torvet trak sig stor opmærksomhed… ihvertfald min!
Honning fra lokale bi-bønder. Jeg nåede ikke at tjekke om der var æbler i! 

Resten af byen kan i princippet forceres i løbet af en halv time – men det var nu ikke en dårlig tur (måske bortset fra det hvepsestik jeg erhvervede mig under middagen på inderlåret…)

Selvom de ikke ryger pot, hash eller nogle andre euforiserende stoffer, skulle man tro at tømreren på dette hus gjorde det. Der er ikke én eneste f*cking vinkel på dette hus, der er hverken ret eller lige. Jeg tvivler ganske gevaldigt på, at han levede op til selv datidens bygningsreglement her…

Haver har de nok af i byen. Nogle af dem blomstrer endda.

 Der er gang i den på gader og stræder i sommervejret. Og ja – der var også en gourmet-butik med vin, specialiteter og chokolade. Jeg gik dog ikke ind – ville bare have fået købt hele butikken. Og måske fået en tysker med hjem i posen ved et tilfælde. De gemmer sig overalt i Jylland i sommermånederne.

Et bette rådhus. Because somebody’s got to do it. Også når det handler om navngivning og æblehøst.
Og tivoli-toge.

…du troede ikke helt på mig, vel?
Well, boo ya!
Til din yndlings-idiot
I Ebeltoft finder man rester fra julekalenderen “Jul i Skilteskoven” – tag den Preben Kristensen!
Endnu en tømrer, der ikke har overholdt  bygningsreglementet af 1800-surkål

En lille-bitte dingeling! En sjov og spøjs butik ved navn “Fantasy Gate” havde alt hvad du skal bruge i goth-like lysestager, stort uhyggeligt orgel og sorte blonder. Pssst: De ligger også i Århus Midtby!

My kind of havenisse!

Butikslivet er idyllisk og liiige akkurat til at overskue. Jeg måtte dog holde godt fast i min guide, for gaden var ret lang og I ved, hvordan det er med brostensbelagte gader… De er et helvede i stiletter!

Jeg har før været i byen med de mange æbler… men aldrig i æblesæsonen. Måske er jeg heldig at prøve det en dag – de æbler må være VIRKELIG gode, siden de er så hemmelige!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.