Sunday, May 19, 2024

Oplevelser

Mere good stuff fra Kulinarisk Sydfyn 2014

Det er sådan med blogging, at nogen gange kommer livet lige ind fra sidelinjen og laver en frontal-tackling. Således skete det også, at jeg blev tacklet sidelæns af livet efter Kulinarisk Sydfyn og årsagen håber jeg at kunne dele med jer alle i den nærmeste fremtid.

Men altså. Tilbage til det svendborg’ske madmarked, hvor turen søndag blev kortet noget af pga. andre planer. Da bedstevennen bor kun få kilometer fra det sydfynske gourmet-cirkus, var det jo oplagt at svinge en tur forbi. Dette gav rig mulighed for at pakke nellikerne ud og se mere på alt “rovet” jeg havde slæbt i pose og sæk til og fra boderne….

Ja, de var superlækre. Men jeg holdt mig i (grise)skinet. Der er trods alt grænser for, hvor meget gris og fedt man kunne spise på én dag… 

Der var et par små grøntboder med på festivalen, hvor jeg spottede noget lilla… ville du tro det, hvis jeg sagde, det var spidskål? Nej? Nå, men det er det altså. Take a look here for yourself:

Rød spidskål
Den er go’ nok… vaskeægte lilla spidskål, du!
Grøntsagerne var fra Skyttes Gartneri, der bl.a. leverer grønt til Restaurant NOMA og COOP butikkerne. Sådan. De havde alskens økologisk grovguf og grønt med. Det var skønt at se alle de flotte grøntsager, især fordi alle var økologiske, friskplukkede og lige til at sætte tænderne i! Jeg nøjedes dog med et flot, rødt romaine salathoved til en 10’er. Desværre var der grænser for, hvad jeg kunne have med i toget hjem til Århus. 
Salaten skulle bruges om aftenen til at flankere et par bøffer fra gårbutikken Trekløveren
Sådan ser wienerschnitzler ud FØR de skæres ud til små bøffer i supermarkedet… Denne pakke var tæt på en halv meter lang.

Selvfølgelig kan man ikke sige Sydfyn uden også at sige “Selleberg”. Den forfriskende slush-ice på billedet var en himmerigsmundfuld lavet (vistnok) af både kirsebærsirup og kirsebærsaft af de lækreste modne bær fra de allerbedste danske kirsebærtræer. Jeg kunne ikke lade sådan en lejlighed gå forbi min næse, så der røg et par marmelader med ned i kurven med hhv. ingefær og lakrids – samt min yndlings-kirsebærsirup med valnødder. Den er fantastisk til både ost, yoghurt, pandekager og alverdens andre dejlige ting (heriblandt ris a la mande, hvis man husker at fjerne valnødderne… :-p)

Den var lige så god som den ser ud. Jeps. Og for 30 kr. kunne det sgu ikke passe bedre… Yum!

For en ven havde jeg lovet at skaffe ham noget friskplukket capcaicin (staveplade!) til hans stakkels hungrende smagsløg. Heldigvis var der smukke, friske chilier til salg et stykke inde på markedet, til en god pris. Jeg fik en specialblandet pose, og kunne selv vælge mellem alle de friske specialitetsfrugter – men se lige… er de ikke skønne? (synet… ikke helt så meget smagen/effekten. Jeg har ikke tilpas mængde af hård hud på tungen endnu…)

Kulinarisk Sydfyn - chili klaus
Chilier i alle former og farver!

 Så var det tid til at gøre status og se, om man havde fået det hele med…

Kirsebærmarmelade fra Selleberg, djævletomater fra Lykkesholm, rabarberkompot fra Skyttes og Helt honning med hhv. kanel-, hindbær- og kakao.
De små sorte lorte er vist arizona chilier, og så er der en gul habanero dulce, en grøn jalapeno, en rød jalapeno, en scotch bonnet, en piri-piri og… ja, det var så her jeg holdt op med at høre efter men bare sagde “Stik mig de stærkeste og bedste”… 
Og så… kommer vi endelig til det. Mesterstykket af alle kødudskæringer, og nænsomt slagtet, udskåret og røget fra en helt speciel gris, der ikke findes mange af i Danmark. Nemlig Hindsholmgrisen. OOOIINK! Den er så god, at selv grisen der blev slagtet kan godkende den. For den er nemlig dyrket på en gris, der har haft tid til at vokse i sit eget tempo, som har haft de bedste betingelser og levevilkår, heriblandt økologisk foder og et langt liv under åben himmel. Kan det smages? 
…Hvad tror du selv? 😉 Det var … f*cking awesome!
Bacon fra Hindsholm-grisen
En helt særlig gris… der helt sikkert har noget at have det i. Også prisen. 
Baconen skulle på en bette bøf fra Trekløverens kødbiks… En velvoksen bøf, men ikke desto mindre åd jeg hele møget og lod hunden gå sulten i seng:
En bette kødmuffin…
Til at skylle det hele ned med – både bøffen og det økologiske grønt (brødet fra Wendorff bageren snakker vi ikke om. De kan godt gå hjem og skamme sig. Flute? Nej… Prøv med forlænget franskbrød.) var der is og jordbær, købt samme dag i en skøn forening:
Friske jordbær fra lokal avler 200 meter væk… og fed Tofuline-is med vanilje. Jeg klager ikke…

 Næste skridt var at teste, hvilken tilstand de vellagrede rosiner i hhv. rom og whisky havde… Og ikke mindst smagen. Jeg kan så fortælle, at korender med Captain Morgan Rom smager himmelsk efter et års tid i sprittåger…:

Korender, whisky, fed vanilje Tofuline… Kom med kleenexen! Vi har et par fugtige øjne her…

Og så… gik turen hjem igen.
Siden da er meget sket. Men det tager vi hul på lige om lidt…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.