Tuesday, May 21, 2024

Mælkefri dessert, Mælkefri kage, Mælkefri mad

Til middag i Klub Mælkeallergi

For noget tid siden blev jeg bedt af Anette fra maelkeallergi.dk om at designe en 3-retters mælkefri gæstemenu, der skal i sommerens nyhedsbrev.

Jeg kløede mig lidt i skægget og tænkte et par tanker og kom så op med denne menu – og tilgangen er, at det først og fremmest ikke skal være for svært – for at lave minusmælkemad er i forvejen en anelse besværligt, når du er ny udi disciplinen:

 • Røget lakseanretning med asparges og sennepsdressing
 • Glaseret skinke med “fløde”kartofler og børnevenlig kålsalat
 • Karamelliserede bananer på panden med 2 slags sorbet.
Sorbeten gav mig en del grå hår i hovedet, for når man ikke lige har en ismaskine, så kan den slags ting godt være liiiidt besværlige. Men men men, der reddede Stine fra Chokoladesansen mig. Overlad det til en kageglad kvinde også at have forstand på is! 
Fra fryseren drog jeg en pose danske jordbær, der havde overvintret derinde siden sidste sommer – de blev smækket i en gryde med noget vaniljehalløj og den slags og herefter blendet. Det hele blev kørt i en æggemasse og så var det ellers bare derudaf:
Den smager lige så godt som den ser ud – MUMS! De danske jordbær er sgu noget helt særligt…

Da nyhedsbrevet sendes eksklusivt til Klub Mælkeallergis modtagere, kan jeg desværre ikke fortælle hvor meget jeg brugte af hver ingrediens – men I skal ihvertfald ikke snydes for billeder:

Den anden sorbet var en tropisk af slagsen, der blev blendet sammen med kokos, banan og ferskner (i dåse… men det er nu engang sådan det er.) Isen blev desværre ekstremt hård og flaget (a la granité), da der ikke var noget æggemasse i, så den tror jeg ikke jeg laver igen, medmindre det er på maskine…

Mine bananer blev stegt i en sukkerblanding på panden:

Desværre havde jeg puttet aaaaalt for lidt smør i sukkermassen – og i øvrigt varmet den op på højeste blus. Megameget FY, når det gælder sukker. Det blev derfor temmelig “stegt” og branket sukker smager sgu ikke ret godt… Men så var det godt at bananerne kunne give lidt sødme og isen med. Den til højre er i øvrigt den tropiske “flagede” tropiske granité-wannabee. Men de smagte nu fint…

Det var meningen at jeg ville have prøvet at piske noget kokosmælk til flødeskum efter at have læst om det på adskillige veganerblogs, men som I sikkert kan se, var resultatet ikke videre overbevisende:

Jo, det ligner, men det smager sgu ikke særlig smart…

Nå, det var lige desserten (altså, det bedste skal jo først, ikk?)
Mamsen bestod af noget skinke jeg havde kogt og derefter overhældt med en masse lækre ting før den blev smækket i ovnen – og flødekartoflerne blev et hit – omend noget salte…(det smager virkelig fælt, når man har puttet for meget salt i flødekartoflerne, helt seriøst, det gør det)

Men de blev da fint brune…
Stor og fin skinke… num num!
Børnevenlig kålsalat… 😉

Jeg har guflet resterne af jordbærsorbeten og nu er den væk… hvilket nok er meget godt, set fra et hoftepollyfilla’sk point of view… Har sluttet fred med min indre is-maniac om, at vi ikke har brug for den der lækre ismaskine som også Klidmoster har, ikke medmindre jeg vil bruge al min resterende fritid på at træne kalorierne væk! (og jeg er en doven skid, så I kan selv gætte jer til, hvordan dét projekt ville ende ud…)

Hvad synes I om min dinner? Ville I finde den spændende hvis I skulle bruge den til en mælkeallergisk gæst???

Pin It

5 thoughts on “Til middag i Klub Mælkeallergi

 1. Det ser ud til at være en fin menu – specielt hvis man er mange gæster(med den der fine store skinke der)

  Salaten med kål, ærter og så et sødt/saftigt indslag med melonen lyder som en vinder – var der noget syre i også? Eddike/citronsaft?

  Hvad har du erstattet fløden med i kartoflerne?

 2. Ja, det synes jeg bestemt – især hvis personen før har nydt mælkeprodukter og derfor gerne vil have retter, der 'minder om' 🙂

  Salaten lyder ret sjov og anderledes.

 3. Ja, det var skam en stor og fin skinke – den holdt i nogle dage til sandwiches m.v. 😉

  Salaten tror jeg bestemt er en vinder, for kålen bliver lidt mere blød i det pga. saften og så er den sprød og sød 😉 Jeg puttede lidt eddike og honning over den som dressing, så det ikke var 100% sødt.

  Flødekartoflerne er blevet lavet med sojabaseret madlavningsfløde fra naturli' – det er mere tyknende end almindelig madlavningsfløde endda! 😛

 4. Præcis – det var derfor jeg ret hurtigt fandt på at bruge sojafløden til kartoflerne – for jeg ved jo hvad jeg går glip af. Den slår ikke de almindelige flødekartofler, det er der ikke rigtigt noget der gør, men det bliver udmærket, hvis det skal "smage lidt af fisk" 😉

  Salaten var ret sjov – og nem. Og det skal det helst være, hvis man skal lave 2 slags sorbet også tænkte jeg… *G*

 5. Jeg tror nu ikke jeg kender nogen med mælkeallergi, men gjorde jeg og vekommende kom forbi. Jeps, så ville jeg fluks søge din blog til mere end blot inspiration.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.