Sunday, May 19, 2024

Mælkefri

Gæsteblog-indlæg af Anette Hjorth-Gravesen. Ejer af maelkeallergi.dk

Anette Hjort-Gravesen bestyrer sitet maelkeallergi.dk, som  er et informativt site til forældre med mælkeallergiske børn. Hun har skrevet et indlæg om, hvordan det er at opdage mælkeallergi – og hvordan man lærer at leve med det. 

Jeg har selv haft forskellige allergier, siden jeg var barn. Så jeg var forberedt. Vidste at mine børn også var i risikozonen. Jeg var allergisk overfor både dyr, pollen, nødder og noget frugt. Men følte alligevel, at allergien var til at leve med. Så jeg tænkte, bare vi undgår gluten- og mælkeallergi, så går det nok. Sådan gik det så ikke…

Som 4 måneder gammel fik min søn Mads konstateret mælkeallergi. Med en kraftig reaktion. Han fik 20 ml almindelig modermælkserstatning. Hævede op i ansigtet, blev helt rød og kastede slim op. Så det blev til en tur med ambulance og udrykning. Det er over 9 år siden nu.
I dag er jeg glad for, at der dengang ingen tvivl var. Det var klart mælkeallergi. Det har gjort mange ting nemmere for os. Det er ikke altid nemt at få stillet diagnosen mælkeallergi. Mange forældre ser klare symptomer, men lægerne mener noget andet. Det må være meget frustrerende.

Jeg husker frygten for at give ham mad, han måske reagerede på. Vi holdt os til det sikre. Derfor blev maden nok lidt ensformig i starten. Jeg syntes det var svært at lave den mad jeg plejede. Brugte noget tid på at lære at leve uden mælk. Vi manglede nogen, vi kunne spørge.

Inden vi fik Mads, var jeg absolut ikke god til at bage. Men det fik jeg ændret. Det motiverede mig, at kunne lave lækre ting uden mælk. Jeg ville kunne servere lækre og luftige boller, kagemand og lagkage til fødselsdag. Og smagen skulle være helt i top. Ingen skulle sige, at mad uden mælk var dårligere end det andre fik. Jeg måtte øve mig en del, men jeg blev rigtig god til sidst. I dag kan jeg lave en fantastisk lagkage uden mælk. Men Mads bryder sig slet ikke om lagkage 🙂

Mads har ikke altid haft det nemt med allergien. Vi greb det nok forkert an. Vi syntes, det var synd for ham, at skulle undvære så meget. Og det gjorde, at han fik utrolig ondt af sig selv. Det var virkelig hårdt at se sit barn være så ulykkelig. Men vi fik gjort ham glad igen.
Det var meget et spørgsmål om hvilken tone vi brugte, når vi talte om allergien. Det er surt, men det skal nok gå. Det er vigtigt ikke at gøre allergien til et problem. Du skal lære at leve med allergien på en positiv måde. Er der ting han ærgrer sig over, ikke at kunne spise, så prøver jeg at lave det til ham. Bare uden mælk selvfølgelig. Han har stor tiltro til mine ”evner” i dag.

Det kræver lidt større overskud i hverdagen at leve med allergi. Du skal altid være på forkant. Du kan ikke være ligeså impulsiv. Du er nødt til at spørge ind til menuen, når du skal spise hos andre. Du møder nogle gange manglende forståelse, for de hensyn der skal tages. Det kan være hårdt.

Jeg har et stort ønske om at hjælpe andre familier med mælkeallergi godt på vej. Dele ud af mine erfaringer. Give dem den hjælp jeg selv manglede dengang. Derfor har jeg startet BØRN MED MÆLKEALLERGI – www.maelkeallergi.dk. Her kan forældre til børn med mælkeallergi få råd og vejledning. Hjælp til at håndtere de udfordringer de står med. Så de nemt og hurtigt kan få hverdagen til at fungere.

www.maelkeallergi.dk finder du også masser af opskrifter. En god inspiration til nem hverdagsmad og succesfulde fødselsdagsopskrifter. Se fx opskriften på helt fantastiske fødselsdagsboller lige her (http://www.maelkeallergi.dk/?p=1611) eller lækre pandekager uden mælk her (http://www.maelkeallergi.dk/?p=1304).

Pin It

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.