Sunday, May 19, 2024

Krydderier

Skal du med i frø???

Indtil for ganske nylig havde jeg en tidsbegrænset stilling i et havefirma der solgte alt fra blomsterfrø til sneskovle. Jeg fik derfor pludselig indblik i et fagområde, som jeg i en del år ikke havde beskæftiget mig med – faktisk ikke siden jeg flyttede hjemmefra.

Dengang havde mine forældre en stor have (min mor var bl.a. fuldstændig skudt i rhododendroner – 90’ernes megapopulære haveplante) og således var der både æbletræer, der skulle beskæres, ukrudt, der skulle luges og blomster, der skulle plantes/beskæres, samt naturligvis nydes, når sommeren stod i fuldt flor.

Så efter at have lært en masse om udplantning, forspiring og gud ved hvad af sager, tænkte jeg, at jeg i år ville prøve at fange mig nogle frø til fx krydderurter. Det her med grøntsager, en lejlighed og kun en meget lille altan – er en historie, der ikke passer så godt ind i frilandslivet, selvom jeg dog vil æde min gamle hat (hvis jeg havde en) på, at man sagtens kunne plante en hel masse ting på sin altan.
Hvis man altså led af uhelbredeligt grønne fingre. Hvad jeg ikke gør. Jeg ved, at man ihvertfald kan plante kartofler på sin altan. (Og så har min tidligere arbejdsplads da vistnok fået rigelig gratis linkbuilding).

Jeg er blevet lidt lun på en online frøhandel, hvor de har flere typer basilikum, ikke kun den gængse. Jeg tror faktisk de har ca. 70 krydderurtearter.
De varianter jeg påtænker at tage er basilikum i forskellige varianter – og hey, de har faktisk ØKOLOGISKE varianter af frøene. Stort plus i karakterbogen.
Uodver det, bliver det nok en koriander, en mynte og… hey!!! De har lakridstagetes! Og appelsintimian og og… En hel masse lækre ting!!! Og flotte krydderurter! Se bare denne her indianermynte!

Klik på billedet, for at lukke vinduet
Billedet er fra www.froebutikken.dk

Krydderurter kan være kæmpeflotte, hvis du spørger mig. Kunne være helt fantastisk at have en stor krydderurtehave på linje med Camilla Plum eller lign. Ej, hvor ville det være fantastisk at have både tid og overskud til at anlægge sådan en have. Det gad jeg gerne… Men ak, kommer tid kommer råd, håber jeg…

😛

…Hvad skal du plante i år??

8 thoughts on “Skal du med i frø???

 1. Selvom vi har en temmelig stor have, så har vi ikke nogen køkkenhave – men til gengæld har vi en masse krukker og et par gamle whiskeytønder på terrassen, som jeg planter krydderurter i hvert forår (altså dem som ikke er så venlige at komme igen af sig selv).
  If memory serves me correct, så har vi rosmarin, almindelig timian, citrontimian, to slags mynte, estragon, purløg, basilikum (som jeg dog ikke sår selv, men planter ud fra købeplanter), oregano, og en gang imellem koriander (som også plantes ud fra købeplanter).

  Jeg tror sagtens du kan få et godt lille "bed" på din altan – det kræver bare lidt krukker/altankasser.
  Og vedr. rhododendron, så er det ikke kun en 90'er ting, skulle jeg hilse og sige – det er den plante vi har flest af i vores have 🙂
  (Ikke et ord om at jeg ikke anede hvad en rhododendron var, før vi selv fik hus…)

 2. Og farligt sted at linke til i øvrigt – kunne godt blive fristet af de basilikumfrø, selvom jeg ikke har haft meget held med selv at så dem…

 3. Nej nej, det er virkelig dejligt med en masse input 🙂 fedt at høre andres erfaringer og tanker. Haven er for fedt og ville ønske jeg havde min egen (og tid til at arbejde i den ikke mindst :p)

 4. Hvis de ellers overlever, så har vi allerede to forskellige slags salvie, en rosmarin, estragon, kvan samt mynte. Derudover vil jeg købe lidt forskellige krydderurter fra krydderurtehandleren på torvet og så plante dem ud i haven – har ikke helt bestemt mig for, hvad det skal være endnu, men der er også nogle måneder at købe på 😀

 5. Jeg har også en enkelt whiskey balje på terrassen. Jeg skal have det stående tæt på køkkenent, ellers får jeg det ikke brugt.
  Men i år tror jeg at jeg tager den nemme løsning, at købe krydderurter i potter og plante ud. Det er meget hurtigeret end frø 🙂
  Planen er persille, purløg og basilikum.

 6. Ja, det er netop det der med at huske L… ikke? 😉
  Kan godt være du har ret – at jeg måske ville få større succes med de købte potter. Men nu er jeg blevet stædig, så jeg bliver nødt til at prøve. Om jeg så skal se på nogle små, kedelige stilke istedet for det flor af krydderurter jeg kunne have fået, haha 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.