Monday, May 20, 2024

Fisk & Skaldyr

En på lakse-låget!

Laks er godt.
Mere laks er meget godt. Alt det der DHA-sjov og sådan, som nogle forskere tror kan gøre hele forskellen på, om vi kan kende forskel på bogstaver og tal og kemiske formler i skolen. In my world: Det er bare guf!
Det sværeste er dog at finde på skæve ting med laks.
Her har jeg opdaget “Vi skal spise”  app’en, der in no time løser dén lille sag – masser af inspiration og mad, der ikke tager en krig, koster en bondegård eller er kæmpesvært at lave. We like! Søg på den ingrediens du har og du får +20 opskrifter til hver ting – om det er laks, kylling eller okse. Very naiche!

3 laks på stribe…

Versionen idag er fra min kærestes krøllede hjerne, der synes vi skulle lægge låg på fisken. Vi har en gang før lavet laks med låg på, men jeg kan sgu ikke lige hitte, om jeg har blogget om den før. Så her får I hele historien, serveret med lækkert tilbehør også.

Låget lavede jeg af sådan nogle runde kryddere, der allerede er ristet til ukendelighed og egentlig ikke kan kaldes ret meget andet end “fast rasp” – for det er ca. sådan det bliver. Men stykkerne her bliver større, fordi der er et eller andet, der holder dem sammen, så man kan knuse dem i større stykker.
Ned i de store brødkrummestykker stak jeg en dusk dild, en sjat citronsaft, en klat akaciehonning (anden honning kan også bruges) – samt en god portion salt og peber. Synes du ikke det er “vådt” nok – så tilsæt lidt vand også.

Blandingen hældes på laksen, der får 15 minutter i ovnen på midterste rille ved 200 grader almindelig ovn – narh ok, den ene tredjedel af tiden var på grill-funktionen med varmluft, så “taget” kunne på blive lidt sprødt.

Til garniture havde jeg fravalgt både brød og kartofler, da jeg havde en del grønt, der skulle bruges – jep, det her er ren Stop Spild af Grønt. Fra køleren fremdrog jeg tre ingredienser jeg havde fået den syge ide at sætte sammen til en finthakket salat:

Et jonagold-æble med masser af sødme og syre, frisksnittet bladselleri og nogle rødbeder i frisk og frejdig form blev hældt ned i en dressing bestående af creme fraiche (mælkefri naturligvis), dijonaise, lidt farin, lidt sød sennep, lidt honning, lidt æbleeddike samt salt og peber:

Så blander vi!

Tilføj lidt ekstra “Stop Spild af grønt-drys” !

Samtidig havde jeg en bakke ruccula, der var blevet noget kedelig i kanten og et par cherrytomater til at peppe den lidt op – hertil fik de en dressing lavet på

1 del olie (smagsneutral)
1 del honning (helst flydende – thi det er nemmest at røre ud)
1 del dijonaise
Salt + peber + et skævt æbleeddike (eller vineddike – whatever works for you)

Et voila!
En kongelig, knasende sprød og crunchy aftensmad blev det til – og har du liiige en flaske bobler på lager også, passer sådan en sag fantastisk til den fede laks. Livet BLIVER  bare sjovere med champagne. Hvis man altså ikke har allergi overfor det stads (don’t look at me…).

Bonusinfo:

Rødbedesalaten kan bruges som andet end salat – den kan også fint dække en lille hapser med leverståhej dagen efter:

Ja, leverståhej på toast er faktisk helt fint…

6 thoughts on “En på lakse-låget!

 1. Nu får jeg dårlig samvittighed over, hvor længe siden det er, at jeg har fået laks. Det er for dååårligt! Især fordi jeg nu har rigtig meget lyst til det efter at have læst om denne ret. Mmmm!

 2. Det er også en rigtig sej måde at få laks på – ikke så "fiske" agtig, hvis man har nogen, der er udstyret med lidt sarte smagsløg. Gjorde det engang med en hel, frossen ørredside vi købte på bud i Føtex, og det var herrenajs!

 3. Hvor ser det bare lækkert ud! Ny variation af laks, som er den eneste fisk min mand egentlig spiser er ALTID velkommen!!! Hvad gør du ved rødbederne, er de rå?

  Lad os se om det virker

 4. Juhu, kommentarerne virkede!
  Cool det er god inspiration – så kan jeg da ikke ønske mere 😀

  Både rødbeder, bladselleri og æbler er rå, men skåret fint ud, så de er nemmere at tygge, og sikkert også ganske børnevenlige. Jeg er vildt fascineret af mad i mini-størrelse (undtaget sushi), så hvis man har tid og tålmodighed er det bare at choppe løs med grøntsagskniven 😉

 5. Nogen gange tror jeg slet ikke der ER en årsag – så er det bare en dårlig karma-dag eller også er den gået til frokost eller også har den PMS… Computere kan være meget menneskelige!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.