Wednesday, May 22, 2024

Desserter, Mælkefri dessert

Mælkefri creme brulée

Hvordan tror I man finder opskriften på en mælkefri creme brulée på Google?
Det viste sig at være sværere end jeg troede.
Men det lykkedes – og jeg blev inspireret af både James Price og Urtekram i processen.

Fra James Price fik jeg ideen til at bruge kokosmælk. Den lidt tykkere konsistens måtte være god at benytte sig af, tænkte jeg, og langede en dåse ned i kurven. Hertil føjede jeg 2 bourbon vaniljestænger (wow, de var endda friske!) og en brik med soja(mad)fløde. Det havde de brugt til Urtekram’s opskrift.
Sammen med en pose rørsukker og nogle øko-æg, var familieportrættet næsten komplet. Hvis du vil se mine øvrige firspring i det søde køkken uden ko-dyr i, så har jeg samlet alle sammen under menupunktet “mælkefri dessert”

Mælkefri creme brulée: Så starter vi!

Nå, men nu skulle vi lege med sagerne… Og lad mig bare sige, at selvom det her indkøb var i småtingsafdelingen, så blev jeg klar over, hvorfor pokker det er så dyrt at lave forskning. For jeg måtte kassere den første portion, da den blev for tynd. Eller retter: Den var sådanset fuldstændig flydende *facepalm*

mælkefri creme brulee i ramakin

Men lad os starte med begyndelsen…

Mælkefri creme brulee: Take 1

Første portion var en James Price’sk version, hvor den ene æggeblomme blev skiftet ud med et helt æg, der blev pisket med en blanding af flormelis og sukker (halvdelen af mængden fra James Prices opskrift) og kornene fra den ene vaniljestang:

Samtidig varmede jeg i en gryde 200 ml. kokosmælk og ½-1 dl. sojafløde. Heri tilsatte jeg noget citronskal og de udgravede vaniljestænger. Her begik jeg nok den første fejl: Nemlig at der var for meget væde i forhold til æggemassen…

Da massen begyndte at ryge lidt, hældte jeg den i æggesnapsen:

Her gjorde jeg anden fejl: Jeg tror massen var for varm. Den skulle være lun, men ikke rygende. Fandt jeg på den bitreste vis ud af, da massen overhovedet ikke var fast, da den kom ud af ovnen… Men jeg anede jo ikke en meter, så blåøjet og naiv satte jeg skidtet i vandbad i ovnen og gav dem 35 minutter ved 140 grader.

Mælkefri creme brulée: Take 2

Imens udnyttede jeg ingredienserne til 2. forsøg: Her nedsatte jeg mængden af kokosmælk og sojafløde i forhold til Urtekrams opskrift. Denne gang kogte jeg også vaniljekornene med i væsken – og jeg brugte kun æggeblommer og ikke noget helt æg i æggemassen.

Da 1. portion kom ud og stadig var flydende, fik jeg godt nok dybe rynker i panden. Men nå, vo intet vover, intet vinder, så jeg gik stædigt igang – og fik nu 2 portioner brulée ud af massen:

Da de kom ud, så de ganske anderledes ud end første portion. Den lille ramakin er dekorativ, men jeg omhældte den til en lavere beholder før jeg satte den i ovnen.

Denne gang var resultatet et helt andet – massen var fast og stiv i det som den skal være. Eller ihvertfald stiv-ish.

Nr. 2 skål endte med at kokse lidt – for da jeg ville hælde vandet ud af bradepanden, så skålene blev lidt nemmere at tage op… hvad skete der så? Jeg fandt ud af, at det var en sindssyg dårlig ide, da der pludselig var vand i hele møget!

Jeg TROR dog jeg reddede den. Prøvede at få så meget vand ud som muligt af den – jeg håber det lykkedes. Om ikke andet, så skal jeg nok spise den! Med alt det besvær jeg havde med at lave den… 😛

Og så var det bare at finde gasbrænderen frem, drysse sukker på – og vupti, så var der creme brulée.

Mælkefri creme brulée: Ingredienserne til forsøget

Konsistensen var noget mere løs og grynet i det – det er nok klart, set i lyset af ingredienserne. Men overordnet set smagte det en del af fugl og jeg kunne godt finde på at lave den igen.

Til en mælkefri creme brulée brugte jeg:

1½ dl. sojafløde
1½ dl. kokosmælk (af den fede slags)
Skrællen af en usprøjtet citron (opvarmes med mælkeprodukterne)
1 vaniljestang + korn
Varm alle delene op sammen i en gryde og lad det småkoge nogle minutter, mens der kommer små skyer op af gryden… Den må aldrig koge på!

3 æggeblommer
40-50 gram flormelis
Piskes til en æggesnaps

Fremgangsmåde til creme brulée:
Mælkemasse varmes op, æggesnaps piskes. Lad væsken køle lidt af, før den – lun – hældes i æggemassen, mens der piskes godt. Hæld massen i små, lave forme og sæt den i en bradepande, der fyldes med vand, så det når op til massens højde i skålene. (derfor du skal bruge de små, lave forme)
Bages ved 140 grader i 30-35 minutter, så massen bliver stiv og sætter sig.

Tag skålene ud af ovnen og – MEGET VIGTIGT – tag dem op af vandbadet, før du hælder vandet ud af bradepanden 😉

Sæt dem på køl og sprøjt dem herefter med sukker, der bliver brændt sprødt med en gasbrænder eller under grillen i ovnen.

Bon appetit! Så kan en mælkeallergiker også få creme brulée 😀

9 thoughts on “Mælkefri creme brulée

 1. du lyder næsten som om du taler af erfaring…..?!
  Men har ikke nogen have og derfor ikke nogen ukrudtsbrænder, så jeg bliver nok nødt til at springe over. Det er ellers ganske fristende. Omend det giver en helt ny dimension til begrebet "ildfaste fade" 😛

 2. Du kan også gå all in og bruge ukrudtsbrænderen (men gør det udenfor!) – det ser dejlig brutalt ud, når man brænder crème brulée med sådan et monster 😀

 3. Ja, jeg kan godt huske du mumlede om noget kokosmælkgrød 😉
  Risengrød laver man dog rigtig fint af soja eller rismælk, så det er nu også et værdigt alternativ, men det er sku lidt weirdo med sådan noget creme brulée-tingest.

  Tog den store i aften, og det smagte skam udmærket. Bare synd vi ikke havde mere gas til gaspistolen… Den er det ultimativt sjoveste apparat ved en creme B.
  – og så hørte jeg lige, at hos Kocheriet var en stor gasbeholder til ristningen af creme brulee sprunget i luften, så alle vinduer var blæst ud og der var glasskår i hele køkkenet. Det sætter "en sprød og knasende skorpe" i et helt andet lys! 😛

 4. Så ser man lige Hottie Von Dottie rødme for vildt!
  Fedt hvis det kunne inspirere, jeg gør hvad jeg kan 😉
  Nu ved du, hvad du skal lave, hvis du får en mælkeallergiker på besøg
  😉

 5. Godt kæmpet! Det er sjovt med alternative løsninger 🙂

  (inden jeg lærte at holde af alm. risengrød, eksperimenterede jeg med en udgave lavet på kokosmælk, og det fungerede fint, så det kan jeg anbefale, hvis du også vil give dig i kast med en mælke-allergiker-udgave af den klassiker :-))

 6. Du er altså MEGA sej!! Du tryller og eksperimenterer og jeg skal overtale mig selv til at komme en kylling i ovnen fordi det er eksperiment herhjemme… 😉

 7. Det ser lækkert ud. Jeg har ikke problemer længere; men gennem mange år måtte jeg være kreativ med maden grundet mælkeintolerance.
  Derfor vil jeg lige gøre opmærksom på, at der findes nogle rigtig gode mælkeerstatninger på markedet, som er fremstillet af ris. Dette er at foretrække fremfor soja-baserede, da mælkeallergikere er langt mere disponerede end andre for at udvikle soja-allergi.
  I ævrigt kan man selv fremstille gode erstatninger som f.eks. mandelmælk og majsmælk.

  Venlig hilsen

  Hanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.