Wednesday, September 27, 2023

GADGETS

Billedbladet?!

Ok, jeg har leget.
Og så legede jeg lidt mere.
Og så legede jeg lige lidt mere – med mit nye legetøj til små 4.000 kroner.
(AV! Ja, min konto spassede også lidt ud, kan jeg garantere.)

Denne post bliver fuld af billednørderi, så er du ikke til eksponeringskompensationer, makro- eller A-mode, så bare spring den over. For jer, der er nysgerrige efter at se, hvorfor sådan en spejlfætter er så pisselækker, I bliver bare hængende. This is on the house…

Først prøvede jeg med en menu-setting, der skulle gøre baggrunden sløret… Det rigtig godt:

Min elskede køkkenmaskine – nu med sløret baggrund. Yay!

Så fandt jeg pludselig noget, der hed eksponeringskompensation. Hvis du vil vide lidt om dét, så læs mere her, det er så selv dødelige frikadelledanskere som jeg også forstår det 😉

De følgende billeder er taget med eksponeringsfunktionerne i både PLUS- og MINUS-mode.
(Dvs – en skala, der går fra minus 5 til plus 5 på kameraet):

Her er vi nede i minus-skalaen. Det vil sige – billedet bliver mørkere.
Jeg bruger også stadig den menu-setting, hvor billedets baggrund bliver sløret (perfekt til mad – tak for det Sjønne :P)

Her er vi gået lidt “opad” på eksponeringsskalaen – dvs. et minustal, der er tættere på “0”, som er når der ingen kompensation benyttes.
Bonus: Der er en fin, mørk kant rundt om billedet, og det ekstra lys giver bedre kontrast. 

Her er vi oppe i plus-skalaen – de mørke kanter er ved at fade lidt ud… Mens det grønne logo får liiidt for meget lys.

Her er det simpelthen for meget lys. Der skal virkelig være grund til, at man bevæger sig højt op i plus-skalaen

Og her er den perfekte lys-setting/eksponeringskompensations-indstilling, hvis du spørger mig.
(*Host* *Hark* Alt for mange lange ord til man kan tygge dem ordentligt.)

Der er lys nok – men motivet i midten er bragt i fokus ved lys på selve dåsen. Sådan.

Efter denne lille omgang, ville jeg prøve nogle af de andre menuer (makro og aftenlys). Hvor god var sensoren, der opsugede lyset i kameraet? Dvs – hvor naturligt kunne jeg få det?

Jeg var ret imponeret, må jeg tilstå. I en hel frygtelig grad. Perfekt lys, sløret baggrund. Måske var jeg lidt for tæt på motivet i det nederste billede, men det giver nu en god effekt.

Aftenbelysningen var også ganske imponerende, det blev meget naturlige farver:

Tag jer ikke af, at billedet hænger skævt. Det sker ofte herhjemme… 
Vores kontor har kun 3 imperfekte lyskilder med sparepærer – alligevel får kameraet det med aftenindstilling til at se meget naturligt og lyst ud, trods de lousy, koldt-lysende pærer. For ikke at tale om, at elementerne på skærmen er i meget hurtig bevægelse – og alligevel fastholdes motivet så det bliver overvejende skarpt. Er MAJT imponer’t synes jeg…

Overordnet set kan jeg kun være tilfreds med mit nye gadget. Der bliver helt sikkert flere lege med de forskellige indstillinger over det næste stykke tid, så jeg kan øve mig til Lakridsfestivalen i februar!

4 thoughts on “Billedbladet?!

  1. Hej lars.

    Tak for tippet/linket!
    Der er en hel ny verden, der åbner sig for en, når man starter på DSLR, og så er det godt hvis andre kan komme med noget input. Jeg vil bookmarke dit link pronto – jeg kommer nok tilbage til det, det er jeg helt sikker på! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.