Tuesday, May 21, 2024

Stop spild af mad

Jeg kan ikke holde kæft…. (rant alert!)

Indrømmet.
Jeg har svært ved at holde min kæft, når mit pis kommer i kog. Jeg ved godt jeg havde pause med bloggen, men tæller det med et meningsudvekslende debatindlæg? Bare et lille-bitte-et????
For det høje blodtryk blev aktiveret for lidt siden, da jeg endelig fik catchet op på sidste weekends Stop Spild af Mad-tema på DR2 (grundet fødselsdag må man nogen gange prioritere….)

Jeg kan ikke lade være med at flyve helt op i det røde felt, når det gælder de der fire “smagsdommere” som Spise med Price lavede mad til. Typiske eksempler på personer – der nok er mange af – i Danmark, som ser mere på datoen end den vare, der ligger indeni kassen/æsken/boksen.
Det er simpelthen uhyggeligt! Tænk at man bare per automatik smider mad ud efter 2 dage, fordi det er sådan ens vaner er indrettet?!
Whaaaaaa…????
Kom igen???

Jamen, jeg tror skam der er mange af dem. Måske ikke så mange af dem her i Blogland – men ude i Frikadelle-Danmark, hvor den travle hverdag efterlader forkælede mennesker, der tager overfloden for givet og måske ikke tænker så meget over, hvad de smider ud pr. uge.
De sidste par år er jeg virkelig blevet bevidst om, hvor meget jeg smider ud. Jeg har nemlig selv været slem og slemmere til det. Så nu er jeg på et kompensations-trip for at smide så lidt mad ud som muligt.
Vi laver faktisk madplaner – og bruger dem. Det betyder ikke, at der ikke er elastik, men 90% af vores mad bliver brugt op. Og jeg er faktisk megastolt af det. At udnytte sine ressourcer optimalt er klart noget der gør glad.

Hvis denne tese er sand – så må skraldefolket være nogen af de rigeste – og lykkeligste – mennesker i Danmark. Det må være dem, der trækker gennemsnittet for resten af landet op, tror I ikke?

Det hele får mig til at tænke på, at der efterhånden er mange (måske især i den yngre generation) – der ikke ved, hvad maden er, og hvor den kommer fra. Jeg kan huske i et af afsnittene af “Bonderøven” på DR2… Da han skulle slagte en ged, så havde de klippet den del væk, hvor han slagtede geden. Og så tilførte de i øvrigt lige et “Og vi skal advare om meget stærke billeder”. Why? Fordi hans kæleged skulle slagtes? Jaysus feckin’ Christ. Hvordan i alverden skal børn dog lære noget om den virkelige verden, hvis sådan nogle ting fraklippes – også af de velmendende damer i DR???!!!!

Ej men altså… come on.
Der er simpelthen noget galt i Danmark. Og det er ikke kun fordi supermarkederne bugner.
Som man så rigtigt poionterer – Danmark giver en af de relativt største andele er vores indkomst til de fattige lande. Samtidig er vi et af de lande, der smider allermest mad ud, og som er i fare for at udvikle deciderede fedmeepidemier.

Logistisk set kan man ikke sende alt overskudsmaden til Somalia. Selvom de nok ikke ville sige noget til en brie med et par mugpletter på. Det er nok bedre end det de har fået den sidste uge. Men overordnet set. Nogen skal begynde at købe færre varer, for at supermarkederne – efter noget tid – begynder at bestille færre varer – og derved smider mindre ud. Danskerne skal inspireres (læs: opdrages!) til at lave mere mad af det de har – og måske endda i det hele taget lære at lave mad. Om de så spiser kylling i karry i en hel uge – når man bliver tilpas træt af kylling, så finder man sgu nok på noget?!

By the way… Jeg har en butternut squash liggende ude i min flamingo-kasse på altanen… Ideas, anyone???

10 thoughts on “Jeg kan ikke holde kæft…. (rant alert!)

 1. Tak for rosen, det har faktisk også været en længere vej. I mit virke og også mit liv fylder skam og skyld ufattelig meget. Som præst giver det sig selv, som menneske har det været lidt af en rejse at forholde sig til.

  Jeg ser blot at vi mennesker er rigtig gode til at give hinanden et par højtbelagte håndmadder med skyld. Er vi veluddannet nok, spiser vi nu også rigtigt, dyrker vi motion nok, læser vi det rigtige, kender vi det rigtige, har vi den rigtige barnevogn, gummistøvler, windbreaker, den rette indstilling til samfund, politik, tro, børn, kærester, køn, sekskualitet, økologi og smør. Det er i forvejen svært nok bare at være menneske, som medmennesker gør vi det ikke meget lettere når vi peger fingre.
  Men når det så er sagt, så ER der nogen der skal råbe vagt i gevær, vi har en madkulturarv der dør helt hvis det kun er Claus Meyer og ham Kirk der skal lære os at sylte og lave mad. Men faren er bare at madlavning, i enhver form, bliver til finkultur og ikke kulturarv.

  Pokkers det blev langt! Måske fandt jeg alligevel vejen ind til søndagens prædiken 😉

 2. Hej Livsmod.
  Det kan du bestemt have ret i. Livet er svært nok i forvejen, og de såkaldte "eksperter" gør det ikke nemmere… 😉 Jeg køber selv mad fra Netto, og har ingen kvaler ved det, for man kan altså ikke spise fra Irma hver dag. Det ville ruinere en normal familie – eller bare 2 personer som os.

  Men det vigtigste ved mad er – in my point of view – at man hygger sig med det og bruger det af det man kan, af respekt for de varer man har. Uanset om det så er varer fra Netto eller Irma eller grøntorvet eller whatever. Vi lever jo i et overflodssamfund, så som jeg pointerer – nogen skal begynde at købe mindre mad, hvis det her skal begynde at batte et eller andet sted. For vi køber (eller – mange af os gør ihvertfald) – næsten mere end vi kan spise og det er en ting – men det værste er at vi bliver så fede af for meget mad – og at den 3. verden sulter. Det er et eller andet sted helt ulogisk.

  Og så er jeg da vildt beæret over at du kunne lade dig inspirere så meget, at det simpelthen dukker op i søndagsprædkenen. Det er nu alligevel lidt af en bedrift, synes jeg 😀

 3. Kære Livsmod.
  Det er ikke dig jeg slår oven i hovedet – det er i så fald – som du selv siger – dine forældre 😉
  Dette skal naturligvis tages med et glimt i øjet. For jeg ved godt, at der bare er nogen, som ikke har det med hjemmefra. OG i dette MAdblogland, der kan man godt blive lidt indspist (hø hø) engang imellem, det tager jeg gerne på min kappe 😉

  Jeg synes det vigtigste er, at man gerne VIL gøre noget, at man forsøger at gøre det bedre end det har været. Så al ros og respekt til dig, det siger jeg helt seriøst. Indlægget blev skrevet en halv time efter jeg så programmet, så jeg var nok heller ikke kølet helt af (endnu) 😉

 4. Et hørt Hørt, kan genlyde på mange måder. Naturligvis så har du og alle i andre ret. Det er for dårligt, det er især enormt forkælet og det er meget tankevækkende. Men når det så er sagt, så bliver jeg også nød til at sætte mig over på bænken med de andre madspildere. Ikke fordi det er en titel jeg er stolt af, men fordi det faktisk er der jeg høre hjemme mest. Jeg har aldrig lært at lave mad hjemme, jeg har aldrig lært at snuse til mit pålæg og give det en chance til. Biksesammen af hvad der er i køleskabet og få et kongemåltid ud af det, kræver altså mere end blot en basal viden om mad. Indrømmet, den basale viden om mad har jeg ikke. Jeg ville ikke vide hvilken del af koen der er god til sammenkogt og hvor på grisen sværen egentlig sidder. At være god til det med mad, gode råvare, læse kogebøger istedet for Babera Cartland, kræver altså mere end blot 'just do it'.
  Jeg ville gerne være god til det med mad, trylle en hofret af en kongekæbe af et dyr jeg ikke kan stave til, eller få bikset lidt sammen af køleskabets gemmer. Jeg prøver at overholde en madplan og prøver at lave nyt i ny og næ, jeg er nu i mit 38. år mere bevidst end i de forrige 30 på de fejl og mangler som jeg har med i min køkkenarv. Men helt ærligt, ingen har lært mig noget som helst om mad og fødevare i mit ophav og det har jeg faktisk ikke lyst til at skamme mig over.

 5. Hej Selina.
  Du kan bestemt tro jeg kunne lide programmet 😉
  Det ER virkelig for dårligt at en familie på 4-5 personer smider så meget ud. Fordi – og nu er jeg måske fordomsfuld – 2 teenageknægte er pisseforvænte og kræsne?!

  Og hvad med en familie som den i Fedt, Fup og Flæskesteg, der ikke aner, hvad det er de propper i munden af sukker og fedt, fordi de tror at "Uden tilsat sukker" er sundt?
  Det var en helt fantastisk tv-søndag igår, mad mad mad – Jeg gik lidt "mad" selv og så det fra start til slut.

  Skræmmende er det.
  Skræmmende er det virkelig. Hvis vi skal komme noget til livs, så kunne vi måske prøve noget guerilla gardening – det fedeste koncept jeg har set længe! (men måske ikke så holdbart i københavn med alle de biler…)

 6. Takker så ydmygt – men det jo rigtigt. Det er faktisk det mest skræmmende…. *gisp*

  At bruge sine rester rigtigt, det kan være en virkelig syret oplevelse med nogen ting. Jeg så de der teenagedrenge, der rynkede på næsen af de der rester – og pludselig så hvor godt det smagte. Er det så forældrenes skyld – eller samfundets? De hurtige pizzaria-snasker's skyld eller er det skolekammeraterne? Jeg tror der er mere end et barn i skolerne, der smider deres madpakker ud. Trist trist trist. Og spild!

  Den opskrift ser læks ud – kan man godt lave den uden ost tror du? 😉

 7. Hej Maj.
  Jamen, du har så evig ret – og jeg må indrømme, at jeg nogen gange godt kan købe sjove grøntsager (hvem sagde butternut squash?!) uden at jeg egentlig ved, hvad jeg skal bruge det til… Men så må man være kreativ. Og er det ikke, når vi faktisk ikke rigtigt lige har de der færdig-pakker-middage, at vi finder på det allermest sjove? 😉

 8. Hørt hørt! Godt du godt kunen lide DR2 temaet.

  "Som man så rigtigt poionterer – Danmark giver en af de relativt største andele er vores indkomst til de fattige lande. Samtidig er vi et af de lande, der smider allermest mad ud, og som er i fare for at udvikle deciderede fedmeepidemier."

  Yep – det sagde jeg også i programmet. Vi donerer SÅ mange penge til ulandsbistand – OG SAMTIDIGT smider så mange kiloer god mad i skraldespanden. WTF!

  Jeg er begyndt at bræde om det på Jyllands-Posten – du er velkommen til at deltage i debatten her:

  http://blogs.jp.dk/stopmadspild/2011/11/21/7-milliarder-munde-at-maette/

  KH
  Selina

 9. Hørt Hørt!!!
  Jeg kunne ikke være mere enig, og jeg er selv stor tilhænger af at få brugt alle rester – jeg kan få det decideret dårligt, når jeg ser folk smide mad ud! Men som Malou nævner, så bliver det nogle spøjse retter ind imellem 😉

  – Maj 🙂

 10. Godt brølt løve 🙂

  De fleste mennesker har virkelig slet ikke noget forhold til hvor deres mad kommer fra – og hvordan de skal behandle den. Jeg er nået til det punkt hvor der nærmest er gået sport i af få brugt alle rester. Men indrømmet: det bliver nogle ret sjove retter ind i mellem.

  Uh, jeg kan anbefale dig at lave en gratin ala den her http://klidmoster.dk/2011/11/hokkaido-gratin-med-parmesan.html – den oprindelige opskrift er nemlig lavet med butternut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.