Thursday, January 21, 2021

Uncategorized

Mine orkideer…

For ti år siden var en orkide en eksotisk blomst i vindueskarmen.
Idag er den allemandseje.

Orkideen har glad fortrængt både “Brændende Kærlighed” og pelargonien som alletiders prydgenstand med grønt i hjemmet.

Jeg har leget med orkideer i et halvt års tid nu, og har taget livet et par stykker efterhånden. Nu er jeg så blevet udstyret med tre phaleanopsis-eksemplarer igen, og hver især har flotte blomster:

10 cm store blomster – wauw siger jeg altså

Nu med rødder UDENFOR potten. Denne orkide er dansk opdrættet og skulle efter sigende være mere hårdfør, fordi kuldechokket fra orkidehuset i fremmed land til danske forhold skulle blive mindre traumatisk.

4-grenet stor orkide fra Holland

Der er lige så mange orkideer som metoder til at passe dem. Den øverste orkide bliver vandet 1-2 gange om ugen, ved at jeg lader vandhanen risle ned over jorden og ned i potten i X antal sekunder.
Den danske miniorkide, der skulle være mere sart simpelthen fordi blomsterne er mindre, får samme behandling, og synes ikke at lide nogen nød (endnu) – mens den nederste faktisk står i vand hele tiden – et eksperiment jeg er gået igang med, fordi en af mine kolleger har lært dette trick, og hendes orkideer synes at trives strålende!

Alle tre synes at trives ganske udmærket med hver deres særskilte pleje og jeg tror jeg vil prøve at stille dem koldt, når de er blomstret af – for at se om det virkelig sætter gang i blomstringsperioden igen. De to første planter, der står i stuen, vil jeg dog lade være med at putte vand i konstant, thi de står tættere på radiatoren… Man skulle jo nødigt koge dem!

Jeg synes det er en rigtig flot – men rigtig spøjs plante. De elsker lys, men må ikke få for meget solvarme. Ergo – du er nødt til at have moderne termoruder så de ikke bliver stegt. Men vi har ikke moderne termoruder… Vi har ruder, der tidligere var 1-lags ruder, som så fik en ekstra indsats på indenfor. (Ja, det stinker at bo i et tidligere slumkvarter – til gengæld sørger de utætte vinduer for at der hele tiden er fin luftgennemstrømning!)

De må heller ikke få for meget vand! Men… hvorfor klarer min, der står i vand hele tiden, sig så så godt?!

Nej, der er ingen guide – jeg tror man skal prøve sig frem…

One thought on “Mine orkideer…

  1. De er virkelig smukke – og endnu engang bander jeg lidt over at jeg slår alle planter ihjel 😉

    Mange hilsner
    Birthe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *