Tuesday, May 21, 2024

Bondegaarden.dk, Okse

Jørgens køer… hvad er bondegaarden.dk?

For nylig var jeg heldig (noget jeg måske har nævnt tidligere), og fik noget oksedyr med hjem fra et hyggeligt og dyrevenligt sted, der hedder Bondegården.
No shit, det hedder det altså. www.bondegaarden.dk og du må ikke spørge mig, hvor mange it-folk han fik til at sidde og holde vagt, da domænet blev ledigt… For sytten mand, det må have krævet nogle kopper kaffe og en disciplineret it-mand, der sad og holdt vagt hos DK Hostmaster.

NÅ, nuvel, tilbage til Jørgens køer.
Det er en fornøjelse at komme ud og se et sted, hvor dyrene har det så godt, som de har det hos Jørgen Bondemand. De går frit ude hele sommeren, kan komme og gå som det passer dem – hvis de to steder altså så er henholdsvis stalden eller marken.

Dyrevelfærd? Nej… Dyreveltilpashed!

En lørdag for nylig – faktisk en uges tid siden – var vi ude og se de dyr, der leverer vores hakkede Karen Volf-Muhko-kød, der får en burger til at smage, så englene synger. Jeg har hørt mange historier fra bondemanden selv – men noget andet er det jo naturligvis at se det med sine egne øjne.

Jørgen Kødsmed bruger kun tyre udefra til at lave ko-børn fx. Dette sikrer et naturligt flow i genernes udvikling, så han løbende får udskiftet dyr og arvemasse, så de stærkest muhhlige dyr bor i hans stald.
Hans stald er af et svensk design, nydeligt beklædt med træbjælker, som køerne har været så venlige at polere – ihvertfald den nederste del af dem…

Jeg har ikke set et lignende design på en stald nogen sinde. Her er vistnok foderstandene før køerne får mad – det er noget med, at de bliver nødt til at holdes fast, for ellers kan de finde på at sparke hinanden, hvis ikke der er orden i geleddene. Så selvom det ser lidt mærkeligt ud med metalribbene har de altså en praktisk funktion og er i sidste ende for dyrernes egen skyld. Men ude på marken går det heldigvis lidt bedre…

Da det er Hereford køer, er pelsen lang og rig – så det er næsten små klappedyr, selvom de dog om sommeren vistnok er så “vilde” at de ikke rigtigt har kontakt med kødopdrætter Jørgen. Undtagen hans nuværende tyr, Obama (don’t ask…), der vistnok er vild med at blive kløet bag ørerne…
Men det går også nok – så er det godt, at der er træer og ikke et par hænder til at klø dem på ryggen, når fluerne har været lidt for nærgående:

Årrrh ja, lige der, lige lidt til venstre… sådan, ah.hhhh, årh hvor det kløer godt!  – Med fyrretræer på din grund, kommer køer aldrig til at kede sig. Der er altid massage i nærheden…

Her var det så, at jeg skulle have placeret et billede af min fryser fyldt med kød. Men det vil jeg ikke byde jer, for så bliver I bare misundelige, tror jeg 😉
Men hele møllen med alt det her kød og mundsmagning og kvalitetssikring af kødet, bunder i, at jeg har fået den skønne opgave at prøve at lave nogle forholdsvis nemme og enkle opskrifter til de kunder, der køber kød i Bondegårdens gårdbutik. Så hvis I en dag kommer forbi Østrup, ude ved Gundsømagle ved Roskilde Fjord, så skulle I tage et smut forbi. Jeres smagsløg vil ikke fortryde det!

Behøver jeg at sige, at jeg allerede glæder mig?
Hvorfor tror I vinderen af min Blog Give-Away skulle komme med den bedste opskrift på oksekød?!

4 thoughts on “Jørgens køer… hvad er bondegaarden.dk?

  1. Jep, den er jeg på. Lige nu overvejer jeg dog at starte i den forsigtige ende og købe et halvt lam – det fylder lidt mindre, og så har jeg som sagt til januar. Hvis jeg ikke har købt en blender inden da, så må jeg over knæet 😀

  2. Haha, kender det alt for godt, Piske. Min fryser blev tømt i anledning af efteråret – tilfældigvis weekenden før jeg lige fik fat i alt kødet. Men jeg kan kun anbefale dig at prøve kødet, det er helt fantastisk. Der er intet spild, for det smager så godt, at man sgu ikke smider så meget som et gram ud! 😉 Han slagter her i starten af oktober, og så går der vist en 3-4 måneder… så du har til januar tror jeg 😉

  3. Jeg håber på at have fryseren ryddet så meget, at jeg kan købe derfra, næste gang han slagter. Men mit udryd-ting-i-fryseren-projekt har lidt under, at jeg ikke har haft blender i flere måneder, og det sænker altså produktionen af smoothies ret kraftigt 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.