Tuesday, February 27, 2024

Fjerkræ

Coke’ a ving

Nej, det er ikke et forsøg på at sige “coq a vin” på sønderjysk.
Efter min mor engang serverede denne spøjse ret for mig, har jeg villet prøve det lige siden. 
Noget jeg kom i tanke om i denne uge.
*host*
Nå, men kylling i cola (og chili, red.) er en ganske speciel ret, der virkelig burde få cola-skeptikere til at løfte øjenbrynet. For colaen smager ikke af cola – den bliver til den herligste krydrede sovs på linje med en marokansk simre-vingebasker.
Hvor meget chili du skal bruge, skal du og dine smagsløg afgøre. Jeg brugte 2½ af supermarkedets i normal styrke – hvis du gerne vil have flammer i mundvigene så skal du bare gøre det. Det er et frit land, men siden chili giver mig en allerhøvledes skidepine, når jeg spiser for mange, så var jeg forsigtig og nøjedes med 2½ stk. Men bortset fra det, så kan colaens sødme/krydrede smag faktisk modsvares af en DEL chili. 
Og så er det jo bare pisseskæg at få kylling i cola. Den er næsten altid sikker på at rejse et par øjenbryn, når man fortæller om det i spisepausen på arbejdet eller i kantinen…
Et ordentligt skud chili. Havde pillet de fleste af kernerne fra – jeg er nemlig (også) en kylling…
Chilierne på panden – de får lige en kort ristning, så kerner og skal kan udvinde smagsstoffer
Bornholmerkylling i fri dressur – kan den lave helikopteren mon???
Nå, men fordi det var lidt fancy, så måtte kyllingen jo også være lidt – bare lidt – med på  noderne.
Jeg havde skudt en bornholmersag nede i køledisken og fragtet det stakkels kræ hjem, hvor det boede i køleskabet i nogle dage.
Og udover lidt salt og peber, en cola og nogle chilier skal du faktisk ikke bruge ret meget. 
Jo, måske… En kylling vil jeg anbefale. Og noget jævning til sovsen bagefter…
Det bobler og bruser og udsender en herlig aroma!
Jeg læste et sted, at man ikke måtte komme cola med sukker i, men da jeg sådan set ikke gider apartam i min mad, tog jeg chancen med en sjat vand i bunden af gryden, så stadset ikke brændte fast. Det var intet problem. Jeg ved ikke, hvad den opskrift fablede om… 
Nå, kyllingen blev badet i cola i en times tid (lidt det samme som en chokolade-spa????) og blev derefter taget op. Sovsen blev siet og hældt tilbage, så jeg kunne putte noget jævning i.
Den var smuk, stærk og sød/krydret på 1 gang. Man kunne sikkert have puttet både hvidløg og kanel eller andet i skidtet (endda lidt lakrids…?!), men jeg tog den originale udgave. Jeg ville faktisk have tilsat noget øko-appelsin både i skal og saft, men det glemte jeg altså. Og det var nu ikke fordi jeg savnede det.
Hvis du skal prøve noget anderledes denne weekend – så koster denne ret virkelig ikke ret meget – men den smagsmæssige belønning er høj! En god ret hvis man fx er på SU 🙂
VELBEKOMME!!!

2 thoughts on “Coke’ a ving

  1. Det har jeg virkelig haft lyst til at eksperimentere med længe, Kylling i Cola! og nu må det vidst snart være… Det ser ret lækkert ud, og jeg kunne lige forestille mig hvor skøn saucen blev!

    Det er sjovt at du skriver at din opskrift sagde UDEN sukker, for de opskrifter jeg har set, der SKAL det være med sukker… hmm…

    Min bliver også med sukker!

    – Maj ;D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.