Tuesday, June 25, 2024

Lakrids, Salat

Pas på dernede, der kommer en rødbede!

Årets første ret med rødbede!
Yay!

Rødbeder er fantastiske. Undtagen i februar-marts, når man er ved at brække sig af ovnbagte rodfrugter, kogt rødbedesalat og alskens andet gejl med rødbede – superfrugten, der har gjort for det nordiske køkken, hvad Noma har gjort for svenske skovavlere. (Nej, der skulle IKKE grines. Er I klar over, hvor mærkeligt sådan noget gran smager?!) Nå *host*, det var rødbeden vi kom fra, ikke skovsyrer og grantræer…

Når man bliver træt af den sædvanlige råkost med æble og appelsinsaft eller andet spas, så kan man jo altid tilsætte lidt krydderi, der ændrer hele smagen… Ja, I har nok allerede gættet det, men hvis I ikke har, så kommer det her: Rødbederåkost med lakrids.

Rødbeder, æblestykker og agurker (minus skræl) – tilsat dressing med lakridspulver.

Til denne portion brugte jeg 1 stor rødbede, 15 cm agurk, 1 æble i fine stykker.

Dressingen designede jeg af svensk æblecidereddike, lidt smagsneutral olie, lakridspulver og honning samt salt og peber:

Det var faktisk jävla godt.
Altså… lige indtil jeg havde fået tygget mig igennem 3. mundfuld.
For der fandt jeg ud af, at lakridsen totalt overdøvede hele smagen. Faktisk lidt trist, når man nu havde gjort sig sådan umage! Til hver stor rødbede, skal man kun bruge ca. 1/4 teske lakrids eller mindre. Ellers bliver den simpelthen for stærk i smagen, fordi rødbeden fremhæver aromaerne helt enormt. Men samtidig er det også vigtigt at tilsætte noget surt, så det ligesom kan balancere i smagsnuancerne.
Så det var et lidt kikset salatforsøg, som dog vil blive reguleret næste gang.

Men sjovt at man faktisk kan bruge lakrids til rødbede. Det troede jeg egentlig ikke!

4 thoughts on “Pas på dernede, der kommer en rødbede!

  1. Jeg har flere gange fået desserter med rødbede og lakrids i gennem det sidste års tid, og jeg undrede mig også lidt, første gang jeg hørte om det – men det holder! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.