Tuesday, February 27, 2024

DESSERT & BAGVÆRK, Lakrids, Mælkefri dessert

250 lakridsmarengs

Lige nu ligger der 250 lakridsmarengs på mit køkkenbord og venter på at blive spist imorgen, når Lakrids-John aka Johan Bülow afholder en festlig fest for detailhandlere og Facebook-fans på Amager Strand.  Tryllekunstnere, lakrids-kok, cocktails med lakrids og alskens mærkelige sager kommer forbi.
Gør du?

30 marengs ud af 250… Kun 220 to go *prust*

I mit lille madlaboratorium har der været fuld knald på kolberne og bundselbrænderne de sidste par uger – og det er derfor der har været stille på bloggen. MEGET stille. Jeg har været i kage-lejr, ramt af marengs-mani eller hvad du ønsker at kalde det. Jeg blev engang i juli kontaktet af en projektleder fra Bülow-lakridserne via min blog. Han havde fået til opgave at invitere 2 madbloggere til lakridsfest den 12. august, når de lancerede deres nye lakrids “B”.

Som det nu er typisk mig, sagde jeg selvfølgelig JA! med det samme, uden at ane, hvad f… jeg egentlig var hoppet ud i. Det fandt jeg dog ud af… For hvordan bager man lige 250 lakridsmarengs på Amager Strand ude i det fri med sand og tanglopper om ørerne? Uden at få hygiejnepolitiet på nakken? Det gør man ikke, nej. Så der skulle forbages… 

Sådan laver du lakridsmarengs

For hver bæger æggehvide skal du bruge:
2 spsk. sukker/flormelis
1/2-1 tsk. husholdningseddike
1/4 tsk. lakridspulver

Smag evt. på massen. Under bagning intensiveres smagen dog en anelse.

Fremgangsmåde:
Pisk æggehviderne stive.
Tilsæt eddike og sukker og pisk til de er meget meget stive. Derefter tilsættes lakridspulveret som sidste trin.

Fyld massen i en tyllepose og sprøjt dem ud på en bageplade.
Bag dem ved cirka 110 grader (alm. ovn) i cirka 1 time til de har sprød overflade og blødt og sejt indre.

Det værste ved at lave marengs er, at de skal have så fordømt langt tid inde i ovnen. Ca. en time – eller mere!

Se Bambi! Hviderne er HELT stive!!!
Der sker noget sjovt, når de stive æggehvider får eddike og sukker tilsat i en rasende fart…
Du vil ikke rigtig vide, hvor mange fryseposer jeg har brugt den seneste uges tid…

Når man har to plader fulde, kan I selv regne ud, hvad man gør, når marengs-posen er brugt op. Man venter. Og venter. Og er glad for at æggehviden er stiv nok til at holde formen…

Shaken – not stirred – marengs…

Faktisk er det sindssygt skægt at lege med sprøjtefrysepose og blød marengs-masse. Men efter 250 styk begynder du at miste lidt af den barnlige entusiasme…

De er sjove, bløde og søde… og luftige. Mere end luftige. Hvis der var mere luft i dem, ville de lette fra pladen tror jeg…
1 ud af 10 plader…

Det endte med, at jeg er den eneste madblogger, der kommer til Lakrids-showet imorgen. Planen var ellers at få 2 bloggere til at komme ud og lave lakrids-stunts. Det er lidt ærgerligt – men det slår ikke skår af min glæde alligevel.

Men nu hvor de sidste lakridsmarengs er bagt her til aften, de forskellige hjælpemidler til spejderkøkken-madlavnings-opgaven er lagt frem og forklædet er på plads… Så vil jeg læne mig tilbage i stolen, nyde en drink fra reolen og forlade madskolen, mens jeg venter på solen. (det var da vist egentlig RET Nick&Jay’sk det der rif, hvad…) Og fuck nu det, at solen alligevel havde andre vigtigere ting at lave i morgen end at skinne til arrangementet, det skal nok blive sjovt alligevel.

Jeg glæder mig til at snakke med både Facebook-fans om lakridsens mange (mad)glæder, og møde alle de begejstrede detailhandlere, der har sagt ja til at komme. Og sidst – men IKKE MINDST – glæder jeg mig til at smage lakridsmad fra kokken Gorm Wisweh, der har sagt ja til at lave aftensmad og frokost til os (tror jeg nok?!).

Men udover det – selvfølgelig skal jeg også spise en HEL MASSE LAKRIDS, når den lanceres. 

Ses vi?

PS – Du kan også tjekke hele lakrids-kartoteket ud her – jeg lover der er noget for enhver smag. Bogstavelig talt.

9 thoughts on “250 lakridsmarengs

 1. Hej Klidmoster.
  Orrrk ja, der er allerede gang i tandhjulene indenfor… Bare stay tuned, der kommer snart noget mere. Men så tror jeg til gengæld også, at jeg skal have en lille lakrids-pause. Skal jo også nyde andre typer mad engang imellem. Men jeg tror at folk skal vænne sig til at bruge lakrids som både ingrediens og krydderi – lakrids er fantastisk til mange ting, men ikke mange kender omfanget af det. Det er superskønt at kunne være til så meget inspiration for andre – og de kan smage resultatet af det og tænke "nårrrh, er det bare sådan?" – Ikke så meget fancy stads, bare simple ingredienser, der får et fedt nøk opad med lakrids. I like 😀

 2. Hej Hottie
  Jeg er super glad for at høre at det var en god oplevelse – og jeg glæder mig til at læse meget mere om det 🙂

  Er spændt på at se om du udvikler nogle nye sjove opskrifter med lakrids 😉

 3. Hej Klidmoster. Jeg kunne læse på din blog, at du også havde fået tilbuddet, men jeg kan godt forstå dig, især når din situation med din fysik kan være lidt uforudsigelig.
  Jeg syntes det var en rigtig rigtig fin oplevelse, Johan er en vældig vældig flink fyr, men jeg har skam også fået en masse lækker lakrids med hjem – det kan du stole på 😛 Og så har jeg fået skabt en masse spændende kontakter og dét er bestemt også noget værd. Jeg skal nok udpensle det hele – i rige detaljer + billeder, stol trygt på det 😉

 4. Hej Tinna. Selvfølgelig har jeg det! Hvis jeg altså bliver inviteret hø hø… Nå, spøj til side. Det var supersejt at lege kokke-blogger for en dag, men selvom fødderne er ømme, var det bare det hele værd 😀

 5. Håber du havde en god dag i 'lakridsland' 🙂
  Jeg fik også tilbuddet om at komme, men valgte at takke nej. I stedet tog gemalen og jeg på madudflugt i Køge, og det kan godt anbefales 🙂

 6. Hejsa….jeg syntes bestemt at det var supergode marengs og andre lækre lakridssmagsprøver du leverede det var lækkert og ærgerligt at ikke andre ville dele deres opskrifter med os der var der…det var et super hyggeligt arrangement og dejlige smagsprøver og en sød blogger ;-)…håber du har mod på den slags oplevelser igen en anden gang 😉 super mange gange tak

 7. Hej Hottie
  Nej, det gør vi desværre ikke. Jeg fik ellers "tilbuddet" om at hive en hel dag ud af kalenderen, tage til København og lave 2 x 250 smagsprøver + stå på messen en hel dag – for en togbillet. Det sagde jeg blankt nej til – og det var svært for jeg ELSKER lakrids. Du fortjener virkelig at blive kompenseret for din tid og indsats – om ikke andet, så i lakrids.
  Jeg håber det bliver en god oplevelse 🙂
  Glæder mig til at læse om det.
  Mvh Malou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.