Monday, May 20, 2024

Alkohol, Drikkevarer

Lider du også af allergi overfor rødvin – eller får du rødvinshovedpine?

…Jeg gør.

I 7½ år har jeg ikke kunnet drikke de liflige dråber, der kom ud af flasken.
Og det er lige siden min mave besluttede sig for at være på tværs og skabe sig åndssvagt, hver gang jeg prøvede.
Men.. Nu ser det omsider ud til, at tiden med teenagenykker er ved at ebbe lidt ud. Om ikke andet så en lille smule da.

Jeg kan stadig ikke tåle rødvin pga. histaminet.
Histamin er et stof, der sidder i drueskallen, som gør et eller andet ved vinen – jeg ved ikke helt hvad. Men det er ihvertfald noget du kan læse meget mere om her. Her har de dedikeret en hel hjemmeside til information om, hvordan du undgår at få allergiske reaktioner på vin som migræne eller mavepine (som jeg har, sagde hunden).

Der er ikke ret meget håb, hvis du som jeg bor i DK og godt kan lide rødvin. Rødvin er nemlig den vin, hvor der er størst chance for at finde histamin. En normal rødvin har mellem 12 og 14 mg histamin i – og i de allergivenlige rødvine er denne histamin nedsat eller kunstigt fjernet, så indholdet er nede på ca. 1 mg. De to typer vin, der kan drikkes af en som mig, kommer fra det svenske og kan købes i Systembolaget… Ikke lige der man kommer til hverdag desværre.

Det histamin gør, er at nedsætte kroppens nedbrydning af selve stoffet. Det indeholder et særligt stof (DOA-et-eller-andet, som står for noget DI-Oxamin-A-et-eller-andet), men som efter sigende nedsætter mavens indhold af soldater, der kan hjælpe med at nedbryde histaminet. Samtidig gør histaminet også slimhinderne ekstra sarte og følsomme = allergisk reaktion from hell. Det ER en skidt cocktail kan jeg godt love dig…


Jeg fik for nylig et tip af en Irma-vinmand om at drikke hvidvine fra Chile, Argentina og Australien, der pga. de søde og store druer skulle producere vine med lidt mindre histamin. Herudover bruger disse lande ofte metaltønder til at lagre vinen i, og ifølge allergipanelerne i verden, er trætønderne nemlig den allerværste fjende, når det gælder histamin og rødvinshovedpine. Trætønderne = masser af bakterier (i den normale verden = krydderier) i vinen. De små, sure franske og italienske druer er slet slet ikke noget match for en histamin-allergiker.

Men – ta da… nu kommer vi til det:
Denne vin fandt jeg i mit lokale Superspar supermarked:

…Og jeg fik hverken ondt i hovedet eller ondt i maven eller noget andet pjat.
Rent faktisk kunne jeg bare nyde en saltstang og et glas hvidvin.
Jeg har ikke drukket hvidvin i 7½ år.
Og selvom allergier ikke er statiske, så kom det sgu noget bag på mig, at jeg alligvel havde flyttet mig så meget, at jeg faktisk kunne drikke det stads. Etikettens titel “Unoaked” ledte mig dog godt på vej. Ingen eg = ingen tønde. Hvem havde troet at man skulle blive så glad for billige metaltønder???!
Næste gang bliver det en australsk fætter – jeg ved ikke rigtigt, om jeg glæder mig eller frygter det…. 

2 thoughts on “Lider du også af allergi overfor rødvin – eller får du rødvinshovedpine?

  1. Hej Daniel.

    Jeg har kigget lidt på Allergikompagniets hjemmeside – jeg tror sågar jeg har været inde omkring den før. Jeg har været igennem diverse alternative behandlere samt candidakur uden ret meget held for allergien, så tak for dit tip, men jeg er færdig med både kur og den slags behandlere.
    Hvad jeg selv har erfareret, er, at min allergi bliver bedre, når jeg har det psykisk godt – og det har indtil videre kun været psykologer, der kunne hjælpe mig med dette, og ikke alternative behandlere, selvom jeg har prøvet dem til dette formål også.
    Min konklusion er, at når JEG har det godt – så har min krop det også godt. Så tak for tippet, men det bliver ikke brugt i denne omgang 🙂

  2. Nu læste jeg lige din tekst/artikel og må konkludere at du burde søge i behandling hos allergikompaniet (har selv fået behandling for alverdens allergier og kan ud fra egen udtagelse bekræfte at det virker) men er sikker på at de kan gøre et eller andet ved den allergi om ikke at kunne fjerne den helt men så delvist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.