Monday, May 20, 2024

Hjemmelavet fastfood

En pølse skal serveres med føl’se

…Sagde min farmor altid.
Og det må man sige er tilfældet for denne pølse. Den er nemlig en ganske særlig – og heldig – pølse. Idag er de fleste pølser en blendet omgang knoglestumper-brusk-fedt-krydderier-og-kød. Men denne pølse af oksekød, som var med til at indvie årets første altanmiddag med 20 grader i solen, adskiller sig på en helt speciel måde.

  1. Den er lavet af oksekød (allerede dér burde du være opmærksom…)
  2. Den er ikke økologisk – men koen har haft et noget nær luksusliv med kærlige klap og småkager og frit tilgængeligt udendørsliv.
  3. Den er lokalt produceret hos en mikroproducent.
  4. Hr. Ford er koens navn.

Godt, så har vi fået introduktionen overstået. Lad mig starte med begyndelsen  – eller ok, måske next episode. Den boede oprindeligt ude på www.bondegaarden.dk – men herefter flyttede den ind i mit køleskab:

Forkogt – nu venter grillpanden 🙂
Så’ der sgu grillede frankerdrenge!
Disse køddrenge ved, at fedt i pølser er noget vi har vænnet os til – og rigtig mange har sikkert ikke engang smagt en pølse, der ikke er lavet i PL eller EØF – Tulip har meget på samvittigheden, hvis I spørger mig! Men ok, ret skal være ret. Pølser kan være en rigtig smuk oplevelse. Og en enkelt af disse oksebøller er så massiv og tung, at den vist fint kan tjene som en politiknippel. Ej ok, det er måske ikke så fedt, hvis demonstranterne begynder at gnaske i køllerne. En del af streetcred’en ryger sig en tur, når man kommer tilbage på stationen med en afgnasket kølle med bidemærker… forklaringsproblem overfor chefen extraordinaire?
Der er altså noget specielt over at bage sit eget brød til maden. Da vi havde fået fint besøg af Hr. Fords pølser, måtte der noget særligt til – så mutter her bagte en omgang pølsebrød:
Pølsebrød – se opskrift længere nede
Tilsammen udgjorde Pølse & Co. en perfekt komponeret aftensmad i solens sidste stråler på en af de varmeste forårsdage indtil videre i år. Og der var sgu ikke et øje tørt med min nye altandug (den gamle var sgu fløjet fra reden i den seneste forårsstorm…):
Årets første middag på altanen 😀
Oksepølse, hj.lavet agurkesalat og grønt. Uhm!
Der er nærmest ingen fedt i pølser fra www.bondegaarden.dk

Tilbage er der vist bare at sige velbekomme! Til orientering skal jeg nævne, at den bedre halvdel var ved at kvæles, da han havde fortæret sølle 1½ pølse… Og jeg selv kunne kun stoppe 1 enkelt ned i løgnhalsen. Så – jo, det er fuldstændig rigtigt: Hr. Fords pølser er faktisk mere end et enkelt bekendtskab værd. Trust me – du bliver ikke skuffet!
Opskrift på pølse/hotdogbrød/burgerboller – kort sagt: fastfoodbrød og kuvertbrød!
2½ dl vand
25 g gær
50 g smør/margarine
1 tsk salt
400 g hvedemel (kan evt. blandes med 100g grahamsmel)
Bland de våde ingredienser og tilsæt melet og ælt godt og grundigt indtil dejen er jævn og glat og den ikke hænger ved.
Hæver 45 minutter.
Formes til fx burgerboller, hotdogbrød og lign.
Bages i midten af ovnen på 220 grader (alm ovn.) i ca. 12-15 minutter. Store brød skal nok have tættere på 17-20 minutter end 12 minutter 😀
Køler på en rist indtil de er smålune – herefter er det bare at fange an!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.