Tuesday, June 25, 2024

Grønt

Yam(s) yam!

Ok, indrømmet.
Jeg er normalt ikke den store grovguffer af søde kartofler, yams, sweet home Alabama patatoes, men engang imellem kan jeg ikke dy mig.
At spise bagt yams-guf er lidt som at gnaske bagte gulerødder, tilsat en ret melet fornemmelse. Den slags ligger bare ikke helt vildt godt i min mundhule. Måske gør jeg noget forkert??

Men de ER da kønne i selskab med selleri, rødløg og timian og vendt i olivenolie, salt og peber…
Vil I ikke give mig ret??? Det ligner næsten salat, hvis man ikke vidste bedre…

Resultatet ser dog lidt anderledes ud, he he…:
Faktisk er ordet yams af kreolsk/jamaicansk oprindelse, og efter sigende skulle knolden stamme fra Afrika og Asien. Det er en rod, der skal ha’ noget respekt dér, for den er faktisk temmelig gammel. Mere end 5000 år faktisk. Stik lige dén, mormor.
Hvornår det hedder yams og hvornår det hedder sweet patatoes – eller noget andet! – synes der dog at være en del uenighed omkring:
“Der hersker nogen forvirring omkring brugen af betegnelsen yams. I USA er det f.eks. normalt at betegne batater som yams, og i store dele af den engelsktalende verden betegnes de tørre rodknolde af taro som cocoyams. Dette sidste har så ført til, at tørre taro importeret fra bl.a. Brasilien forhandles som yams. De rigtige yams, også importeret fra Brasilien, kaldes cara, som er den brasilianske betegnelse for yams.”
Sådan.
Så fik du også lige historien om yams – eller på godt dansk: Søde kartofler.

2 thoughts on “Yam(s) yam!

 1. Hej Hottie.

  Allerførst: jeg er vild med din blog og er lige nu ved at læse mig igennem det hele. Du har virkelig ramt en nerve i mig og er røget direkte på min blogrulle. Din humor, tilgang til det du putter i munden og dine inspirerende opskrifter er lige noget for mig 🙂

  Uh, så det det er altså ikke for at være en bezzerwizzer kost – men søde kartofler er IKKE det samme som yams (selv om de sælges sådan i USA), det er 2 vidt forskellige planter.

  Søde kartofler (Ipomoea batatas)
  Yams (Dioscorea cayenensis)

  Jeg troede også selv i mange år at det var det samme, indtil min chef tvang mig til at researche det til et sydstats tema vi havde i køkkenet. Det er simpelthen amerikanerne der har skabt forvirringen ved at kalde søde kartofler for yams.

  Du kan læse lidt om det her.

  Når det så er sagt, så har jeg faktisk smagt rigtige yams – og trust me, de danske søde kartofler smager MEGET bedre 😉

  Jeg håber ikke du vil tage mig det ilde op, jeg brænder bare sådan for mad og skøre nørdede madting at jeg ikke kunne tie stille.

  Glad hilsen
  Malou

 2. Hej Malou.
  Ej, men det er da bare totalt i orden – jeg synes også det var lidt svært at blive helt klog på den der kartoffel-ting. Men så kan jeg da glæde mig over, at det er de søde kartofler der er det største hit, når nu vi selv gror dem i DK 😉

  Helt i orden med madnørderi – jeg er også selv ret nørdet, godt nok med nogle andre ting 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.