Monday, May 20, 2024

Krydderier, Te

Tête á tête!

Jeg kom idag til at tænke på, at min blog indtil nu primært har fokuseret på fast føde, som man skal tygge… for det meste. Nårhja suppe og smuldrekage undtaget, men derudover har jeg primært postet om føde som i MAD.

Men idag – da jeg var i færd med at dyppe theposen i grønthe-gadgetten, min fantastiske Te(fal)potte, der kan lave 80 grader varmt vand via et snedigt lille termometer på siden – at det faktisk aldrig er faldet mig ind at skrive om min passion for god the. Og så i øvrigt – HVAD hedder det så? THe eller tE??? Sproget.dk synes det skal være te uden H.
Godt så.
TE it is.
Og vi kan jo starte med at præsentere deltagerne til dette blogindlæg

Fra venstre mod højre:
Hvid granatæble, grøn rabarber (første stabel), lakridsthe, solskinsthe (anden stabel), cool mint (høj bøtte), chai (pose), grøn kvæde (høj bøtte), earl grey (pose med rød dims), pebermynte/wellnesste, roiboosh (brun pose), kandis!

Nåmen… ja, tE er ikke bare te. Som nok de fleste ved, men de færreste er nørdede nok til at protestere, når de får serveret hakket græs og blade *host* – undskyld, te i brev – fra Slipton eller Pickwicked.
Nu anser jeg mig selv for at være et ganske høfligt og velopdragent menneske, men jeg må indrømme, at det ikke lige er via brev-the at jeg har fået de største te-oplevelser. Da jeg for nylig stødte ind i en te, der nærmest dufter lige så salt som denne lakrids:

…blev jeg naturligvis sindssygt nysgerrig. Jo mere mærkeligt, desto mere interesseret kan du gøre mig. Det var fra en af de mere etablerede teblissamenter i indre by, nemlig den gode Tante Te, der for alvor har bragt god te ud til menigmand. Jeg har dog haft et smalt problem med denne dame, da jeg ikke syntes hendes teer har smagt af ret meget overhovedet – i stærk kontrast til hendes øvrige servering af kager og godt brød. Derfor har jeg i et stykke tid undgået hendes drikkevarer og istedet købt te fra Østerlandsk Te-hus ved Nørreport, der i øvrigt er indehaver af en meget velassorteret te- og kaffebutik på nettet.

Den anden dag stødte jeg så på denne her saltlakrids-urtebryg, der efter sigende skulle være triple-lakrids. Det siger sig selv, at lakridsrod er en af de centrale ingredienser, men fx fennikel og anis skulle være de øvrige bestanddele. Lakridsroden gør den dejligt sød, mens stjerneanis og fennikel lige giver den lidt kant. Især fennikel gør det helt genialt og man kan også se det på selve teen:

Øverst:
Nederst:
Sanders Lakridste i kop – fennikelen gør den nærmest tissegul.

Det er faktisk en genial te – og så er den ikke på nogen måde bitter, det sørger lakridsrod for, der gør den sød. Den minder en smule om den højt besungne Cool Mint, der har været med til at lave en lille te-revolution på urtebryg-markedet de senere år:
Cool Mint – består af æble, lakridsrod, citrongræs og mynte og smager sødt, frisk og let på én gang.
Grøn te – helse på den fede måde?
Takket være min fantastiske te(fal)potte, der kan lave alt fra kogende til semi-kogende vand kan jeg nu få den faktiske smag ud af det der grønne antioxidant-bryg som enhver alternativ behandler med respekt for sig selv, påstår er HELT VILDT SUNDT. -Men som faktisk blot er endnu et sundhedsrelateret salgstrick, for de gør ikke en pind for vores krop, sagde en sundhedsfagligt uddannet forsker da en kvinde for nyligt var gået til de evige te-marker grundet indtag af den gulfesne drik. Nå, men antioxidanter og dødsfald til side, så SMAGER grøn te – altså, den man kan købe i te-butikkerne – jo faktisk ret godt. En af mine favoritter – fordi den faktisk SMAGER af noget – er grøn kvæde fra det føromtalte Østerlandske Te-hus.:

Når vandet er 80 grader kan man smage den sødt-krydrede smag meget bedre, end hvis det er 100 grader, for så bliver det desværre en ret… bitter oplevelse, er jeg bange for. Så hvis du ikke har en elektrisk kande som min, kan du jo altid nappe sådan en fætter her – jeg stødte tilfældigt på den da jeg skrev dette blogindlæg. Aner ikke, hvad den koster, men da den er på siden for danske ting, går jeg ud fra, at den må findes på markedet i landet…

 Puuuha, det var et langt indlæg.
Jeg tror jeg vil slippe tasterne for nu og gå i hi med… ja, en god kop te og forberede mig på næste uges dont, der bliver noget travl. Norah Jones, tekop & Sofa – jeg kommer NUUUU!!!!

11 thoughts on “Tête á tête!

 1. Perfekt! Nu er jeg så allerede på vej i Tante-T igen… Jeg er nemlig os' typen, der ligger inde med te i alle afskygninger, og generelt får mindst to liter indenbords dagligt!!!
  Jeg har voldsomt meet Kusmi, som jeg personligt er glad for, men har os' fået øjnene op for Löv og Tante-T (har cool mint til op over begge ører på arb)-mums!
  Dog har jeg ik en fancy maskine…men venter bare lidt fra opkog til brygning, måske man sku investere,den er jo ret pæn at hav stående fremme?!
  /Nete

 2. Som tebryggere nu går, så er den meget pæn ja? Altså, når man nu ikke har plads til fx en russisk original samovar tingest men må prioritere pladsen i lejligheden (pis!)… 😉
  Jeg ved ikke, om der på markedet findes andre el-potter, der kan koge te i forskellige vandgrader, men det er da værd at prøve? Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det ikke er standard på enhver el-potte nu om dage!

  ..Jeg kendte ikke Löv, den må jeg lige google. Er også blevet lidt interesseret i Kusmi, har en mor, der pt er gået helt i selvsving over dem, kunne være man skulle prøve en dag. Når hylden kan rumme flere te-dåser, måske… *G*

 3. Te har så mange flere smagsnuancer end kaffe, hvis du spørger mig… Ikke kun er der jo bare te-typerne, der inddeler smagene (grøn te, sort te, urtebryg osv) – men indenfor hver af kategorierne finder man jo en hel urskov af forskellige smage, der kan være himmelsk til noget og helt forfærdeligt til noget andet. Jeg ved at der også er mange typer kaffe, men… jeg synes jeg har svært ved at skelne dem helt så tydeligt 😉

 4. Du kan prøve chai-te til at starte med 😉
  Det skal (også) blandes med mælk og der er krudt i fra teen… Den er lidt stærkere eller hvad man skal sige. For er man vandt til kaffe, bliver grøn te godt nok en noget tynd kop… ja, te 😉 Ihvertfald rent smagsmæssigt.

 5. Ja det har du nok ret i, altså begge dele… 😉
  Jeg havde en gang en bekendt, som var rigtig god til at lave hjemmelavet chai helt fra bunden, det var en oplevelse – siden da, har jeg aldrig gidet og købe en, for det ville jo aldrig komme tæt på den hjemmelavede oplevelse. Kan du anbefale et godt mærke?

 6. Jeg kan ikke tåle mælk, så de der "pulvere" man kan købe i butikkerne har jeg ikke den store fidus til, da de indeholder mælkebestanddele. Men de SMAGER godt, selvom det ikke rigtigt har noget at gøre med te 😉
  Derfor køber jeg rigtig te-blanding til chai hos Østerlandsk Tehus (www.øth.dk) – de har en med base af sort eller grøn te og så chai-krydderier. Der skal man lave 1/3 varmt vand med theposen i – og så varme 2/3 varm mælk som så til sidst blandes sammen. Behold evt. te-posen i. OG: du skal bruge RET meget chai-blanding til en kop. Men det kan godt betale sig 🙂

 7. Ok, det vil jeg prøve… Altså den fra det østerlandske tehus. Jeg har købt en – mod din anbefaling 🙂 – fra Yogi te "sweet thai" – og den er vildt stærk – altså peber stærk, og ikke særlig god… 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.