Monday, May 20, 2024

Fisk & Skaldyr

Fisk er ikke bare fisk…

Helt ærligt…

Nu synes jeg snart det er ved at være træls: Måtte idag smide en hel pakke optøet, frossen torsk ud, fordi den lugtede. Af havn!!! Og det er ikke første gang. Stoppede med at købe panerede fiskefileter fra frost, fordi de også smagte – og lugtede – af havn, selv når de var stegt.

Pladsen med hjemmelavede fiskefrikadeller (pga. min mælkeallergi) måtte vige til fordel for just-eat.dk
Jamen… er der noget at sige til, de har kronede dage? De (få) pizzariaer, der er, laver måske ikke den mest avancerede cousine – men dem, der kan lave det ordentligt, lugter da i det mindste ikke af havn!

Ej, men altså… Det er jo helt afsindigt, så sølle fiskeindustrien behandler sine fisk. Og utroligt, at vi forbrugere bliver ved med at købe det. Men hvad kan vi gøre, når fiskehandlere (og ordentlig fisk) er en lige så stor mangelvare i de fleste byer, som gær var under transportstrejken i 90’erne???

Ordentlig fisk af en god kvalitet koster kassen – plus indersiden af din pung med. Og no wonder. For der bliver færre og færre fisk tilbage i havene, dels pga. forurening og dels pga. industrialiserede fiskemetoder med trawlere og dårlige lønforhold og overskudsgrader, så fiskerne er nødt til at ty til desperate metoder bare for at overleve. Jeps, så fik vi lige ramt en af Fælleslistens ømme punkter, og Udkantsdanmark kom med ind i kampen for god fisk. Eller…?

Endnu er effekten af kødskandalerne ikke slået fuldt igennem – men gud i himlen, hvor ville jeg dog ønske, at de var. Fiskesalget steg gennem 2009 og 2010 trods danskernes nedsatte forbrug. Forkert – de brugte bare pengene på at vise deres holdning til den madkultur vi har i dette land. Jamen… selv vores grøntsager eksporterer vi, fordi der ikke er stort nok marked herhjemme og de kan få en bedre pris udenfor landets grænser. SÅ mange Noma’er kan markedet jo heller ikke kapere, trods alt…

Det var godt nok et surt opstød her først på sæsonen efter sommerferien – men jeg blev sgu så gal!
Kære fødevareminister og sundhedsminister – måske skulle I prøve at leve af en almindelig indkomst og finde ud af, hvad almindelige forbrugere spiser, altså dem, der ikke har deres egen fiskehandler lige rundt om hjørnet. Måske ville fisken få en anden lyd???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.