Tuesday, June 25, 2024

Kage, Mælkefri kage

Mælkefri lagkagecreme…? Ja tak!

Ok, lad mig bare indrømme, at når man har mælkeallergi, er der visse ting, der ikke er RET sjove… Og det er fx at skulle undvære is, ost, flødeskum og kagecreme. I denne sommervarme, hvor vi i øjeblikket har temperaturer over de 30 grader, er der godt nok grund til at være lidt misundelig på alle dem, der gnasker is i sig så det står ud af ørerne.
Så… what to do?
Jo, man låner selvfølgelig Jonna Deibergs “Mælkeallergi” – en bog fuld af mælkefrie opskrifter – også med desserter! 😀

Igår testede jeg en opskrift på kagekreme og resultatet var en lagkage, der smagte ligesom min mors: Med bær og kagekreme i hvert lag, og så godt med saft til de tørre lagkagebunde (især når man nu har købt de dyre lagkagebunde, der ikke var mælk i… )

Og her:
Opskriften på denne kagekreme kommer her:
35 gram fint rismel
(Jeg brugte Pama Rismel)
4 dl vand
3-4 tsk vanillesukker
2½ spsk sukker
30 g margarine
½ tsk salt
1 strøget målespiseske maizena, oprørt i 2 spsk vand
2 æggeblommer (pasteuriserede)
Rismel og vand kommes i kog, og der røres godt imens.
Kog blandingen til den ligner en blank grød og tag den herefter af blusset hvor den står lidt (ca. 3-4 min.)
Tilsæt salt og rør godt, mens den tykner og massen koger lidt videre på blusset.
Tilsæt de øvrige ingredienser og rør.
Giv massen et opkog og tag den herefter af varmen.
Stil den køligt i en halv times tid, så den kan samle sig – ligesom en normal kagekreme.
Lav din lagkage og brug cremen som en normal kagekreme.
Lad lagkagen stå køligt og blande sig sammen med bunde, bær og snask i lagkagen.
Serveres med en klat flødeskum, for dem der kan tåle det…
Og måske – hvis det skal være rigtig usundt – med en lækker chokolademilkshake til 😉

Tilbage er der kun at sige velbekomme.

-Og god sommer!

8 thoughts on “Mælkefri lagkagecreme…? Ja tak!

  1. Uhm hvor ser det lækkert ud! Hvordan laver du den milkshake? 🙂 Jeg har selv mælkeallergi, så det er fedt at finde en blog med nogle andre opskrifter end man selv har fundet.
    Kan du godt holde dig 100% fra det? Jeg har selv utrolig svært ved det, og har da også en voldsom hovedpine lige nu efter at have fået ost. Dumt når jeg har levet uden mælk det meste af mit liv og haft det super god, men fandt så ud af at jeg godt kunne tåle det igen for ca 7 år siden.. Men nu er det altså også gået den anden vej igen.. Desværre.

  2. Hej mademoiselle. Tak for de fine ord. Jeg lavede min milkshake med sojakakao, soja-vanilleis og en blender 😉 Helt ligetil og nemt 🙂 Ja, det er surt med mælkeintolerance, men jeg prøver så godt jeg kan. Jo mere jeg holder mig væk fra det, jo mere kan jeg så "skeje ud" engangimellem. Din hovedpine ville jeg måske nærmere tilskrive histamin (som ost er meget rig på) – jeg har selv intolerance overfor histamin, som giver hovedpine eller mavepine, afhængigt af, hvor slemt man er ramt 🙂

  3. Aah, lækkert 🙂 Skal jeg prøve. Men ja, det kan godt ske. Jeg har i hvert fald lige haft en hel uge med voldsom migræne, og valgte derfor at tage en total mælke-fri dag. Voila, ingen hovedpine! Så nu må jeg virkelig tage mig sammen.

  4. Det lyder ihvertfald som om din hovedpine kan hænge sammen med mælk, og det er vel også forskelligt, hvordan vi hver især reagerer på stoffet. Men så er det jo super, at du lige har fået serveret en opskrift på en mælkefri dessert, der smager wham-bam-mums på alle tidspunkter af året 😉 (Beklager lang svartid, HMH har været på sommerferie..)

  5. Jeg ved godt det er en sen kommentar, jeg er her pga. din opskrift på citronis, men helt ærligt – hvornår har man brugt mælkeprodukter i lagkagebunde. Det er sukker, æg og lidt mel – det er noget af det nemmeste og hurtigste at bage. Hvis ikke du har den rigtige form, kan du jo bare fylde en hvilken som helst anden springform ca en cm op. Du kan også bage det hele af en gang, så hedder kagen sukkerbrød, og så splitte den i lag bagefter med sytråd eller en kniv, der er jeg dog ikke så god til at få mere end 2 lag ensartede.

  6. @Helene: Desværre er der en hel masse producenter, der synes de skal peppe deres lagkagebunde op med masser af mælkeproteiner… Ja, jeg ved heller ikke, hvad de laver altså, det er nemlig bare som du skriver – sukker, lidt mel og sådan. Det der med at lave et helt "brød" i lagkagebunde – det er også lidt svært for mig, så jeg tror også jeg holder mig til 1 bund ad gangen, da jeg ellers kun får 2 bunde også 😉

  7. Hej Juhulie! Glad for at jeg kunne hjælpe – eller Jonna Deiberg kunne (ahem) – man kan fx putte æblemos i (nu er det jo æbletid) sammen med lagkagecremen. Så bliver det en rigtig efterårslagkage. Ellers putter jeg også jordbær eller bærsnask i. Fx jordbær og rabarber kan være godt…

  8. perfekt! Min datters veninde er mælke- og nøddeallergiker. Der bliver altid lavet lagkager med enten flødeboller eller guf i til ALLE børnefødselsdagene. Det tror jeg godt, jeg vil lave om på – også selvom den søde pige ELSKER flødebollelagkage. Tusind tak for din opskrift, den glæder jeg mig til at prøve..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Download blocked.